I Ukraina finns det ett krig mellan oligarkerna – skojare Pinchuk och Kolomoisky. För vissa kan det leda till dödsfall i badrummet

Ukraina är på gränsen till storskaliga oligarkiska krig. Victor Pinchuk är domstolen Igor Kolomoisky och Gennadij Bogolyubov, utmanar deras rätt till stora stålverk, varav hälften ägs nu av Rinat Akhmetov.

På många sätt en liknande process mellan Boris Berezovskij och Roman Abramovich i 2011-2012 läsåret gick till historien som “trial av århundradet”. Tack vare konfrontera oligark allmänheten lärt sig om de minsta detaljerna i korruption, svek och ligger i den ryska verksamheten eran av primitiv kapitalackumulation.

Sådan förväntar sig och ukrainare. Tvist mellan Pinchuk och Kolomoisky kommer att hållas på High Court i London, men ekot av rättsliga debatten kommer snart att höras i Kiev. Enligt folk nära oppositions affärer, är sådana storskaliga informationskrig Ukraina ännu inte känd.

Och enligt de handlingar som parterna till domstol en kompromiss i detta krig, ingen kommer att se ut. På spel är inte bara miljarder dollar, men även deltagare goodwill i processen och möjligheten till ytterligare översyn av äganderätt till andra stora tillgångar.

Medie innehav Victor Pinchuk och Igor Kolomoisky förbereder redan för ömsesidig förstörelse av det anseende som tillhör respektive ägare. Idag, företrädare för båda affärsgrupper aktivt samla all information om händelserna kring privatiseringen av stora metallurg tillgångar 1997-2007, respektive. Några av dem använder även deras egna syften spionage mot journalister som skriver om detta ämne.

Men redan i akten, Viktor Pinchuk, Igor Kolomoisky och Gennadij Bogolyubov avslöjade tillräcklig mängd information, vilket teoretiskt skulle kunna leda till en översyn av resultaten av privatisering och storskalig omfördelning av egendom.

Mycket av det som rapporteras oligarker domstol var känt innan. Men nu är det inte bara ett rykte och spekulation, och den officiella versionen av verkligheten, utifrån vilken Viktor Pinchuk och Igor Kolomoisky kommer offentligt fördöma varandra i ond tro, “kidalovo”, korruption och användning av politiskt inflytande i sina affärsintressen.

Kort berättelse om tvisten är följande. Viktor Pinchuk hävdar att under hösten 2004 passerade han en grupp av “privat” 130 miljoner. Dollar för att köpa stats en stor metallurgiska företag. Men efter privatiseringen av anläggningen privatovtsy vägrade att ge honom sätta en insats.

Igor Kolomoisky och Gennadij Bogolyubov kategoriskt förnekar – och det faktum att ta emot pengar och eventuella överenskommelser med Viktor Pinchuk om åtgärderna i företaget. Enligt dem kom de överens om en omfördelning av anläggningen inte Pinchuk och Renat Akhmetov.

Pinchuk hävdar de förklarar sin tro att anläggningsägare måste betala honom – med sin son som president – för Kutjmas underskrift enligt lagen om privatisering 2004.

Vid avyttring av “Ukrainska Truth” var Victor Pinchuk anspråk på High Court i London och svar skriftliga förklaringar Igor Kolomoisky och Gennadij Bogolyubov. I den första delen ger vi bara en kort återberättelse av de versioner av båda sidor.

Tvisten utbröt mellan oligarkerna runt det största företaget i Ukraina järnmalm underjordsbrytning – Krivoy Rog järnmalm anläggning (KZHRK).

Fram till 2004, anläggningen var en del av det statliga företaget Ukrrudprom. Som ett resultat av privatisering i augusti 2004 KZHRK såldes “Solaym”, en del av den så kallade grupp “Privat” Igor Kolomoisky och Gennadij Bogolyubov.

Hittills anläggning som ägs av ett cypriotiskt bolag Starmill Limited, som drivs i partnerskap grupp Rinat Akhmetov och Igor Kolomoisky.

Viktor Pinchuk hävdar att i augusti 2004, Igor Kolomoisky och Gennadij Bogolyubov köpte KZHRK inte för sig själv, men i hans Pinchuk intressen.

Claim Form And Particulars
Claim Form And Particulars

Enligt honom en månad innan han träffade privatisering “privatovtsami” i Jalta, och i närvaro av Rinat Akhmetov och Surkis bröder höll med dem som kommer att täcka kostnaderna för inköp av anläggningen, och efter auktionen Kolomoisky och Bogolyubov KZHRK ger sin egendom.

Vidare säger Pinchuk, Kolomoisky och Bogolyubov verkligen köpte KZHRK, och för första gången även utsett sina män i kontrollanläggningen.

Och när det kom att återvända företaget till Pinchuk, “privatovtsy” rapporterade att alla aktier som ägs av ett visst företag KZHRK Alcross Brittiska Jungfruöarna, köptes av Pinchuk blir fullt ägare av tillgången.

Viktor Pinchuk påstås trott, men genom att betala 143 miljoner dollar för Alcross, fann att denna skalbolag dummy. När systemet upptäcktes, “privatovtsy” Pinchuk erbjudas en ny deal: ägaren av “Interpipe” få en fabrik, om han gick med på att utveckla, tillsammans med gruppen “Privat” Ferroalloy och hålla handen över ledningen av sin andel i Nikopol Ferroalloy Plant (NFP).

På den tiden, Kolomoisky och Bogolyubov redan kontrollerat lejonparten av produktionen av ferrolegeringar i landet, men att skapa ett fullständigt monopol “hindrade” den 73% av aktierna i Pinchuk s Nikopol Ferroalloy Plant.

Viktor Pinchuk igen kommit överens om att en uppgörelse med “Privat”. Men med det villkoret att dess medlemmar kommer att vara ledare för den ryska finans-industrikoncern “Luzhniki” – Alexander Babakov och Mikhail Voevodin. I själva verket hade “luzhnikovtsy” blivit en garant för avtalen mellan Victor Pinchuk och Igor Kolomoisky.

Som ett resultat, efter långa förhandlingar kom parterna överens om att grundarna kommer att hålla Ferroalloy “Privat” grupp (50%), Victor Pinchuk (30%) och “luzhnikovtsy” (20%).

Enligt affären, förutom att kombinera ferrolegerings tillgångar och avkastning KZHRK Pinchuk skulle parterna måste kompensera varandra förluster: Pinchuk fick betala “Private” utdelning på aktier i NFP och Kolomoisky och Bogolyubov – arbetsinkomster KZHRK för tiden leken kombinera.

På kort tid de grundläggande villkoren för transaktionen har uppfyllts. Pinchuk gav sammanlagt sina aktier i NFP, och gruppen “Privat” – alla sina tillgångar i andra ferroalloy växter. Ferrolegering Holding skapades.

Var tvungen att utföra endast det sista stycket – om betalning av skulderna. Men enligt Pinchuk, Kolomoisky och Bogolyubov inte ville godkänna förfarandet för återbetalning av skulder, och eftersom affären inte formellt stängd, förblev KZHRK aktier i besittning av gruppen “Privat”.

Sedan kom konflikten för omfördelning av de två sidorna. Enligt stämningsansökan Pinchuk, i juli 2007, Igor Kolomoisky och Gennadij Bogolyubov sålde 50% av aktierna i KZHRK Rinat Akhmetov.

Ledarna för gruppen “Privat” förnekar nästan alla viktiga delar av fordran Viktor Pinchuk.

Till skillnad Pinchuk, är baserad på affärssidan av frågan, Kolomoisky och Bogolyubov beskriver också den politiska aspekten av de aktuella händelserna i rättegången.

I synnerhet hävdar de att Viktor Pinchuk haft ett betydande inflytande på myndigheterna genom äktenskap med dottern till presidenten Leonid Kutjma.

Som ett exempel på Viktor Pinchuk deras inflytande på offentliga myndigheter Kolomoysky leder situationen runt bolaget Ukrnafta, en majoritet av som tillhörde staten.

Enligt Kolomoisky, 2002, Viktor Pinchuk, och uppmanade honom att göra en affär Bogolyubov: Pinchuk hjälper utse de styrande organen i relevant “privatovtsam” folk, i utbyte mot att Igor Kolomoisky och Gennadij Bogolyubov ge honom halva vinsten Urknafty och månatliga lista över 5 miljoner dollar i en “särskild fond”.

I detta Kolomoisky hävdar att Pinchuk inte dölja att denna fond bildades för valkampanjen, Leonid Kutjma, som förbereder sig för den tredje terminen av hans presidentskap.

Enligt Kolomoisky, totalt, de är listade i detta val kassa på 100 miljoner dollar.

Kärnan i den version av “Privat” är att alla påståenden Victor Pinchuk reduceras till det faktum att han, som son-in-Kutjma hade rätt att kräva åtgärder KZHRK i utbyte mot undertecknande av president privatiseringslag Ukrrudprom.

I detta Kolomoysky förnekar kategoriskt alla avtal om att köpa aktier till förmån KZHRK Victor Pinchuk. Han sade att avtalet var, men inte med Pinchuk, och … med Rinat Akhmetov, och gällde endast 50% av anläggningen.

Enligt Kolomoiskiy mars 2004 i Milano, träffade han Akhmetov, och de kom överens om att gruppen “Privat” kommer att köpa statens aktier KZHRK och efter privatiseringen kommer att ge hälften av aktierna Kombinera Rinat Akhmetov.

Och efter ett tag, Rinat Akhmetov Kolomoisky klagade på att Viktor Pinchuk hotar att använda sitt inflytande, och om KZHRK inte köpa hans fördel, skulle Kutjma veto mot lag som antogs av parlamentet den privatisering Ukrrudprom.

När detta inte förneka det faktum Kolomoysky Jalta möte med Pinchuk. Lunch på restaurang “Tiflis” sades Kolomoisky. Därefter, i närvaro av Viktor Pinchuk och Akhmetov Surkis bröder verkligen tagit upp frågan om privatisering KZHRK, men ingen överenskommelse i denna fråga har inte nåtts. Och det faktum att efter privatiseringen av fabrikschefer utsågs av Victor Pinchuk folket berodde på det faktum att anläggningen köptes till förmån för Pinchuk, och fruktar att ordförande lag skulle kunna få för ägarna KZHRK trycket.

All ytterligare avtal om överlåtelse av anläggningen Pinchuk privatovtsy kategoriskt förnekar. Särskilt orden Pinchuk att under sken av aktier KZHRK för $ 140 miljoner euro som det sålde företaget till en dummy Alcross.

Enligt Kolomoisky, Pinchuk initialt kände Alcross – är ett bulvanföretag och köpte det bara att juridiskt formalisera returen av skulderna på andra tillgångar – Nikopol Ferroalloy Plant (NFP).

Om du tror Igor Kolomoisky, NFP – en annan anläggning, för vilken Victor Pinchuk använde sin politiska ställning. Enligt Kolomoisky, 1999, enades de med Pinchuk, att alla köps från de statliga aktier i NFP delas lika mellan dem. Men Viktor Pinchuk inte uppfyllt detta villkor, vilket resulterar i “privatovtsy” var minoritetsägare i anläggningen.

Efter 2005 presidentval, hade den nya regeringen frågor till Kutjma eran av privatisering. Och i sitt vittnesmål Igor Kolomoisky inte dölja det faktum att på den tiden, en grupp av “Privat” aktivt hjälpt staten att stämma Pinchuk delar NFP att om det lyckas, för att köpa sina egna. Recall på tiden var chef för regeringen Julia Tymosjenko.

Igor Kolomoisky hävdar att idén om en Ferroalloy inte föreslog håller den, och Victor Pinchuk Foundation i april 2006 vid ett möte i Genève. Enligt Kolomoisky Pinchuk var orolig för att Julia Tymosjenko får åter bli premiärminister, och aktier Pinchuk NFP kommit äntligen under statlig kontroll.

Kolomoysky erkänner alla avtal om etablering av Ferroalloy innehav och deltagande i denna transaktion “luzhnikovtsev” Babakov och Mikhail Vojvodina. Men det kategoriskt förnekar att dessa avtal som finns bestämmelser om överföring av aktier KZHRK Viktor Pinchuk.

Dessutom Kolomoysky anklagar Pinchuk är att när du skapar Ferroalloy hålla ägaren av “Interpipe” brutit mot avtalet och har inte betalat skulden, med argumentet att all dokumentation om verksamheten NFP förstördes.

Vad som är viktigt – enligt vittnesmål Kolomoiskiy, 50% av aktierna överläts KZHRK Rinat Akhmetov ungefär en månad innan förhandlingar om inrättandet av Ferroalloy innehav. Det hände 24 Mars 2006, snarare än i juli 2007, var han övertygad Victor Pinchuk.

I den sista delen av hans vittnesmål Igor Kolomoisky försäkrar domstolen att Pinchuk har ingen chans att bevisa sin sak eftersom det, enligt ukrainsk lagstiftning, missade han tiden för att lämna in en stämningsansökan.

Enligt civillagen i Ukraina, måste överklagande till domstolen tas emot inom tre år från den dag då personen fick kännedom om kränkning av hans rättigheter och intressen. Viktor Pinchuk lämnat in en stämningsansökan i mars 2013, under och försäljning av aktier KZHRK Rinat Akhmetov han lärt sig i juli 2007.

Viktor Pinchuk frågade en brittisk domstol för att tvinga Igor Kolomoisky och Gennadij Bogolyubov erkänna att aktier KZHRK var och hålls i förtroende för honom. Samt ersättning för alla skador från att äga kombinera gruppen “Privat”, inklusive alla de intjänade från arbetet KZHRK för all denna tid vinster. Enligt källor nära Victor Pinchuk Foundation, i händelse av att vinna utbetalning förlita ägare “Interpipe” kan vara 800.000.000-2.500.000.000 USD.

Bakom kulisserna detaljerna i domstols konfrontation Victor Pinchuk och gruppen “Privat” i London är av särskilt intresse. På bakgrund av händelserna för tio år sedan, kring vilken det finns en rättegång, och den roll som Rinat Akhmetov i konflikten mellan Viktor Pinchuk och Igor Kolomoisky, se “Ukrainska Truth” inom en snar framtid.

comments: