Шляхом афери уникнув люстрації виконувач обов’язків прокурора Києва Олег Валендюк

аферист Олег Валендюк

Виконувач обов’язків прокурора Києва Олег Валендюк уникнув люстрації, превентивно подавши до Окружного адміністративного суду в 2014 році позов про заборону свого звільнення. Про це йдеться у програмі журналістських розслідувань.

Як з’ясували журналісти, 15 жовтня минулого року, в день, коли вступив в дію закону про люстрацію, Валендюк надіслав запит до Генпрокуратури України, чи підпадає він під звільнення.

Наступного дня, 16 жовтня, йому відповіли, що так. 17 жовтня Валендюк подав позов в Окружний адміністративний суд Києва з проханням заборонити його звільнення. І наступного робочого дня, в понеділок, 20 жовтня, з’явилася судова ухвала – заборонити Генпрокуратурі звільняти прокурора Валендюка з займаної посади. Це рекордно стислі строки для українського судочинства – згідно з аналізом журналістів.

На час Революції гідності Валендюк обіймав посаду заступника начальника Головного управління Генеральної прокуратури України, а отже він підпадає під люстрацію відповідно до частини 2 статті 3 закону України «Про очищення влади».

Зараз прокурор це заперечує, говорячи, що його посада складалася з двох частин. «Якщо одна частина підпадає під люстрацію, то інша – ні», – сказав Валендюк.

Та посада, що підпадає під люстрацію, називалась заступник начальника Головного управління представництва в суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень Генеральної прокуратури України.

Водночас Валендюк стверджує, що не мав повноважень за цією посадою і фактично тільки був керівником управління представництва інтересів громадян і держави у Верховному суді України і вищих спеціалізованих судах Генеральної прокуратури України. Ця посада не підпадає під люстрацію.

Зі свого боку, Тетяна Козаченко, очільниця департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України, каже, що рівень посад, які займав Валендюк, «підпадає під заборони». Крім того, Козаченко заявила, що рішення суду, яке утаємничили на чотири місяці «фактично дало індивідуальну індульгенцію».

До того ж, рішення щодо Валендюка ухвалював суддя, який і сам підпадає під люстрацію, а отже, він мав конфлікт інтересів, каже Козаченко.

Закон «Про очищення влади», що передбачає люстрацію посадовців в Україні за низкою критеріїв, набув чинності 16 жовтня 2014 року.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

comments: