Ходорковський не виключає можливості війни між Росією і США

війна

Колишній глава НК ЮКОС, опозиційний російський політик Михайло Ходорковський вважає, що глава РФ Володимир Путін здобуде перемогу на президентських виборах у 2018 році, а через рік складе повноваження.

“Мені здається, що найбільш вірогідний сценарій – це саме перемога Путіна на виборах 2018 року і відхід через рік”, – сказав він.

Ходорковський не виключає можливість війни між Росією і США і вважає, що “Путін розглядає себе як вождя післяамериканського світу”.

“Я розглядаю максимум можливих сценаріїв, оскільки зараз Путін непрогнозований, нераціональний і навряд чи навіть сам контролює себе. Він живе в іншій реальності – не в економічній, не в політичній, а вже, думаю, у релігійній. Він всерйоз розглядає себе як вождя післяамериканського світу. Якщо йому здасться, що варіантів збереження влади, крім війни, немає – війна ймовірна”.

За даними Ходорковського, російські політичні еліти розглядають як наступників Путіна главу його адміністрації Сергія Іванова і секретаря Ради безпеки РФ Миколу Патрушева.

“Наскільки мені відомо, розглядаються два можливі наступники – Іванов і Патрушев, – сказав опозиціонер. – Операція “Наступник” розглядається як крайній випадок. Передбачається, що Путін піде на вибори і переможе, бо будь-який інший варіант, в їхньому уявленні, загрожує трибуналом. Або російським, або міжнародним”.

“Росія живе довгими, п’ятнадцяти-, шістнадцатирічними циклами. Путінський цикл, за моїми відчуттями, закінчиться наприкінці 2015 року. Закінчення циклу, звичайно, не означає його негайного відходу! Відобразиться це в тому, що йому перестануть пробачати, що помічатимуть найменші дрібниці, а претензії наростатимуть лавиноподібно”, – зазначив Ходорковський.

Політик упевнений, що відносини між Україною і Росією нормалізуються через кілька років. “Все заросте. Так само, як заростуть нинішні розколи всередині суспільства: вони штучні, їх культивували, ніякої громадянської війни насправді немає. Думаю, якщо не роздувати ці конфлікти штучно – через три роки ніхто й не згадає всю цю непримиренність”, – сказав він.

Крім того, Ходорковський прокоментував нову справу проти нього – цього разу про вбивство. “Я не знаю, як це коментувати. Це логіка, нормальній людині недоступна. Можливо, вони задумали розмін. Тобто в їхньому уявленні, можливо, це якийсь стартовий шантаж”, – сказав політик.

Нагадаємо, раніше Михайло Ходорковський заявив, що його прихід до влади в РФ, якщо такий станеться, не буде пов’язаний з виборами.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

comments: