У київських обмінниках стали видавати гривні з обрізаними краями, які не приймають в магазинах

гривні з обрізаними краями

У київських обмінниках стали видавати гривні з обрізаними краями. За словами киянки Катерини Бабич, такі купюри вона отримала, коли міняла долари на національну валюту. “В той же день в супермаркеті, коли я хотіла розплатитися за покупку цими грошима, касир мені сказала, що ці 50-гривневі купюри вона у мене не прийме. Причина: банкноти хоча і справжні, але з обрізаними краями. Коли я перевірила інші папірці, прийшла в жах! Краї були обрізані у всіх”, — розповідає Катерина.

Як пояснює співробітник одного із столичних банків Олександр Пишнюк, дівчина отримала в обміннику мічені гривні, які незаконно потрапили в Україну з самопроголошених “ДНР” і “ЛНР”. “Співробітники регіональних банків Луганська і Донецька позначали фарбою краї гривень всіх номіналів і іноземної валюти. Робилося це для того, щоб надалі вони не потрапили в грошовий обіг України. Але в результаті грабежів мічені гроші все ж почали вивозити з “республік” — з метою збути їх в інших містах, в тому числі і Києві. А краї таких гривень стали просто обрізати, щоб їх приймали в оборот. Але ці гроші недійсні!” — каже Пишнюк.

За його словами, тепер киянка повинна написати заяву в міліцію. А здати купюри в банк нереально — їх ніхто не прийме. “Правоохоронці мають з’ясувати, що це за обмінний пункт і звідки вони взяли такі гривні”, — говорить Пишнюк. За його словами, щоб уникнути подібного, потрібно не міняти гроші в нелегальних обмінниках, де не видають квитанцію і не вимагають паспорт, і завжди уважно перераховувати і оглядати отримані купюри. Ну а якщо з якихось причин вони вас не влаштовують — відмовитися від валютно-обмінної операції.

За словами начальника главку столичної міліції Олександра Терещука, протягом останніх місяців тенденції до збільшення кількості фальшивих грошей в столиці правоохоронці не спостерігають, але в обороті несправжні купюри є. “Вилучаємо, працюємо… Що стосується мічених купюр, то вони нами вилучаються. А потім ми з’ясовуємо, як вони сюди потрапили”, — говорить Терещук. Операції з такими купюрами караються терміном позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна — за статтею “Виготовлення, зберігання та збут підроблених грошей”.

Правда України

comments: