«Укроборонпром» на Ле-Бурже підписав меморандум про співпрацю з австрійським виробником літаків

Ле-Бурже

Авіасалон в Ле-Бурже традиційно багатий на новини для України. Зазвичай авіаційне шоу закінчується заявами «Антонова» (в передмісті Парижа котрий рік показують Ан-70 і Ан-148) типу «висловили зацікавленість» і «високо оцінили». Тільки не в цьому році. Тепер є конкретна домовленість.

«Укроборонпром» підписав меморандум про співпрацю з австрійським виробником літаків малої авіації Diamond Aircraft. Правда, статус документа – «меморандум» – хвилює. По суті, такий формат нікого ні до чого не зобов’язує. Жодна зі сторін так і не відповіла на наші запитання про подробиці партнерства.

Судячи з інформації на офіційному сайті Diamond Aircraft, Україна таки буде поставляти авіаційні двигуни для двомісного літака DA50-JP7.

Основними учасниками переговорів з австрійцями були Ігор Кравченко, головний конструктор «Івченко Прогрес» і В’ячеслав Богуслаєв, президент «Мотор Січ». Українські компанії спільно працюють над авіадвигуном АІ-450С, який вже встановлюється на DA50-JP7.

«Укроборонпром» ж долучився до слави, так як КБ «Прогрес» входить в його структуру, тому всі угоди укладаються через держконцерн.

Друга новина – від ДП «Антонов». Держпідприємство може похвалитися тим, що будуватиме авіазавод в Саудівській Аравії. Наші партнери – саудівська інвесткомпанія TAQNIA та Науково-технологічний центр імені короля Абдулазіза.

Завод в Саудівській Аравії буде випускати літаки Ан-132, модернізовану версію радянського військово-транспортного Ан-32, всі права на виробництво якого належать «Антонову».

Але так триватиме недовго. За умовами домовленостей концерн всю документацію на літак новому підприємству, яке, по суті, буде випускати власний Ан-32/132. І не факт, що назва залишиться тією самою. Наприклад, Іран перейменував Ан-140 в IrAn-140. Тобто «Антонов» своїми руками створює собі конкурента. І новина стає вже не такою гарною.

Ан-32 – не єдиний приклад того, як Україна «зливає» технології і створює собі конкурентів, замість того, щоб завантажувати замовленнями власні підприємства.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

comments: