Українські банки почали звітувати перед Держфінмоніторингом про всі валютообмінні операції

derzhfinmonitoryng

Українські банки почали звітувати перед Держфінмоніторингом про всі валютообмінні операції, розмір яких дорівнює або перевищує 150 тис. грн – у гривнях або у валютному еквіваленті.

Саме з цієї суми починається фінансовий моніторинг за багатьма операціями. Вона також є проміжною для чиновників.

“Через те, що людина зараз має право купити в банку інвалюти більше, ніж на 6 тис. грн, вимога щодо фінмоніторингу не може включатися при придбанні фізособами доларів або євро. А лише — при здачі ВКВ в касу, лише при готівкових операціях. Якщо людина попросить, скажімо, конвертувати в долар безготівкову гривню з її рахунку і відправити за кордон більше еквіваленту 150 тис. грн, наприклад, у закордонний медзаклад за операцію (і надасть договір на лікування), то відбуватиметься безготівкова операція. І вона не буде підпадати під фінансовий моніторинг”, — говорить Василь Невмержицький.

За поточним банківським курсом, відстежується здача близько $5,6 тис. і більше. Це відбувається автоматично.

Деякі експерти вважають, що нова вимога призведе до того, що українці стануть менш охоче здавати великі суми валюти в банки.

“Ці кошти потраплять або в небанківські обмінники, або взагалі на чорний ринок”, — припустив Невмержицький.

Крім того, варто врахувати, що тепер банки зобов’язані з’ясовувати у клієнтів-публічних осіб і з відкритих джерел інформацію про походження коштів, які розміщені на їхніх рахунках. Своєю постановою НБУ “благословив” банки на розрив відносин з тими, хто відмовиться ділитися відомостями, зазначили банкіри.

Під фінансовий моніторинг потрапляють також операції з інкасації підприємств.

Банки звітують в Держфінмоніторинг про всі проінкасовані підприємства торгово-сервісної мережі на суму від 150 тис. грн. При цьому це відбувається навіть у тому випадку, якщо кошти відразу перераховуються на рахунок в іншому банку.

Правда України

comments: