Скоро фармацевти ощасливлять нас ліками від діабету, похмілля і поганих спогадів

таблетки

Сучасна медицина вже має таблетки від усіляких захворювань. Та дослідження не припиняються. Скоро медики ощасливлять простими у використанні ліками від діабету, похмілля і поганих спогадів.

Журналісти відібрали п’ять найбільш вражаючих розробок, які докорінно змінять уявлення про сучасну медицину.

Таблетка від похмілля

Ці ліки, про які мріють мільйони любителів веселого життя, перебуває на стадії випробувань вже майже п’ять років. Препарат розроблений групою вчених з Єльського університету. Він заснований на речовині налоксон, яку раніше вже було схвалено у США для лікування передозування героїном.

Але якщо у випадку з наркотичною залежністю засіб впливає на нейрони головного мозку, то для зняття сп’яніння і пост-алкогольного синдрому вчені намагаються змусити налоксон управляти гліальними клітинами, які є середовищем для нейронів.

Препарат протестували на мишах, яким вводили певну кількість алкоголю, а потім давали диво-таблетку. Препарат діє, уклали вчені, спостерігаючи за тим, як налоксон не дає алкоголю впливати на центральну нервову систему. Судячи з перших результатів, препарат може діяти як у разі прийому до вживання алкоголю, так і після того, як дія спиртного вже почалася.

Випробування на людях поки на початковій стадії. Головні побоювання вчених пов’язані з тим, що, приймаючи препарат, люди почнуть вживати занадто значні дози алкоголю, думаючи, що це не принесе ніяких наслідків. Деякі критики навіть називають майбутні ліки «прискорювачем цирозу печінки».

Інсулінова таблетка

Постійний моніторинг рівня цукру в крові і щоденні інсулінові ін’єкції — все це може незабаром залишитися в минулому для сотень мільйонів діабетиків по всьому світу. Прийнято вважати, що інсулін може бути доставлений в організм тільки через кровотік, оскільки великі молекули інсуліну при інших способах прийому руйнуються. Дослідники з Єрусалимського університету запропонували своє рішення, засноване на 25-річній дослідницькій програмі.

Їм вдалося створити покриття, яке зберігає молекули в недоторканності і дозволяє приймати інсулін у вигляді таблеток. Крім того, що таблетки практичніші в повсякденному житті, ніж уколи, такий прийом інсуліну буде ефективнішим, оскільки імітує природний шлях інсуліну через людський організм.

Препарат поки проходить клінічні випробування і до масових продажів не допущений.

Таблетка аутентифікації

Чутки про появу такого чудо-препарату ходять вже кілька років. Ближче всього до його створення підібралася компанія Motorola в ті роки, коли належала Google. Правда, з моменту, коли новим власником знаменитої американської комунікаційної компанії стала китайська Lenovo, про розробку не чути.

Втім, ідею таблетки, яка дозволить авторизувати свого власника в системах безпеки без паролів і відбитків пальців, розробляють і інші компанії. Ідея полягає ось у чому. Всередину таблетки з біологічно нейтрального матеріалу поміщається чіп з модулем бездротового зв’язку NFC. Коли таблетка потрапляє в шлунок, травні процеси розщеплюють оболонку таблетки і служать джерелом енергії для самого чіпа, оснащеного електродами. Отримуючи електроенергію, чіп починає випромінювати NFC хвилі з певним ідентифікаційним кодом. Такий код може використовуватися для аутентифікації в різних системах безпеки, наприклад, в банках або навіть для доступу до веб-сайтів.

Таблетку з чіпом потрібно буде приймати щодня, як вітамін, що в свою чергу є ще одним заходом безпеки. А найголовніше — більше не треба буде запам’ятовувати паролі.

Таблетка-монітор

Вперше про таку розробку заявила в 2013 році американська компанія Proteus. За аналогією з вищеописаним препаратом аутентифікації, дана таблетка має безпосередній IT-присмак.

Оснащена датчиками і бездротовими чіпами, вона могла б передавати на смартфон користувача інформацію про стан його організму. Іншими словами, не треба було б брати аналізи для того, щоб відстежувати рівень цукру або холестерину або безлічі інших показників, які потрібні лікарям для призначення правильного лікування. Зв’язавши додаток у смартфоні хворого із загальною медичною мережею, можна зробити так, що інформація, що передається таблеткою з надр організму, з’являтиметься на комп’ютері лікаря буквально в режимі реального часу.

Таблетка від поганих спогадів

Ця розробка вчених з Гарвардського університету була анонсована ледь не 10 років тому, але перші клінічні випробування (причому успішні) почалися лише кілька років тому.

Дослідники працюють над тим, щоб з допомогою препарату, відомого як пропранолол, стирати з короткострокової пам’яті неприємні спогади. В основі їхньої роботи — теорія про те, що адреналін робить вирішальний вплив на те, з якою швидкістю спогади фіксуються в пам’яті.

Сам по собі пропранолол є широко відомим препаратом, який застосовується для зниження кров’яного тиску. Іноді його також використовують для лікування пацієнтів, які страждають від постійного відчуття тривоги. Вчені з’ясували, що при прийомі істотних доз пропранололу блокується доставка адреналіну в нервові клітини, у зв’язку з чим яскраві негативні спогади мають менше шансів залишитися в пам’яті.

Перші випробування показали, що прийняття цих ліків відразу після негативного досвіду перешкоджає утворенню спогадів, а разом з цим і психологічних травм. Теоретично, стверджують вчені, якщо дати таблетку жертві зґвалтування відразу після того, як стався напад, вона може практично нічого не пам’ятати про те, що трапилося. Також широке застосування препарат може знайти серед ветеранів війни. Негативних побічних ефектів препарату поки що не виявлено.

Правда України

comments: