Підписано закон, що передбачає фінансування політичних партій за рахунок коштів державного бюджету

фінансування політичних партій

Президент Петро Порошенко підписав законопроект, що передбачає фінансування політичних партій за рахунок коштів державного бюджету. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Президента.

Згідно з ним, таке фінансування буде здійснюватися у формі щорічного держфінансування статутної діяльності партій, не пов’язаної з їх участю у виборах, і часткового відшкодування витрат партій на здійснення передвиборної агітації на виборах депутатів.

Щорічний обсяг держфінансування партій становить дві сотих розміру мінімальної зарплати помноженого на кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на останніх виборах.

Держфінансування статутної діяльності партії вводиться з 1 липня 2016 року.

З метою запобігання нецільового використання бюджетних коштів, виділених на фінансування партій, вводиться облік таких коштів на спеціально відкритих для цього рахунках партій у банках, а також забороняється перерахування таких коштів у виборчі фонди.

Контроль за цільовим використанням партіями бюджетних коштів здійснюють Рахункова палата та Національне агентство по запобіганню корупції.

Право на отримання держфінансування статутної діяльності будуть мати тільки ті партії, які за результатами останніх виборів отримали не менше 2% голосів виборців.

Партія має право використовувати кошти, отримані на фінансування статутної діяльності, протягом одного календарного року з дня першого перерахування таких коштів на рахунок партії.

Якщо які-небудь кошти не були використані партією протягом року, вона зобов’язана перерахувати їх до держбюджету.

Щорічний внесок на користь партій з боку юридичних осіб не повинен перевищувати 800 розмірів мінімальної зарплати, а з боку фізичних осіб – 400 розмірів мінімальної зарплати.

Партія, яка отримує держфінансування, зобов’язана пройти зовнішній незалежний фінансовий аудит в наступний після отримання держфінансування рік.

Партія щоквартально зобов’язана подавати в Нацагентство із запобігання корупції звіт партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за відповідний квартал, а також опублікувати такий звіт на своєму офіційному веб-сайті.

Звіт повинен містити інформацію про майно (об’єкти нерухомості, рухоме майно, цінні папери, нематеріальні активи, грошові кошти) партії та його вартості; дату, розмір кожного внеску на користь партії, а також дані осіб, які здійснив внесок.

Крім того, законопроект посилює відповідальність за порушення фінансування політичних партій.

Так, наприклад, за подання завідомо недостовірних відомостей у звіті партії про майно, доходи та витрати передбачається штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 – 5100 гривень) або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

Як повідомляло агентство, 8 жовтня Рада прийняла відповідний законопроект у другому читанні.

Правда України

comments: