Правозахисники і розробники звинувачують Google у таємному підслуховуванні розмов

Правозахисники і розробники звинувачують Google

Ряд правозахисних організацій і розробників виступили з протестом проти Google, яка в таємниці від користувачів здатна підслуховувати розмови, які відбуваються біля ПК.

Вперше про проблему заговорили творці браузера Chromium – проекту з відкритим вихідним кодом, на якому заснований популярний оглядач Chrome. Додаток Google без дозволу користувача встановлює код для прослуховування звуків, які вловлює мікрофон.

Цей код розроблений для підтримки функції “OK Google”, що дозволяє активувати веб-пошук за допомогою голосової команди. Як повідомляє The Guardian, функції прослуховування мікрофона активується без дозволу користувача.

«Код Google без згоди клієнта завантажує ”чорний ящик“, який, згідно йому самому, включає мікрофон і активно прослуховує звуки в кімнаті. Це означає, що ваш ПК секретно відправляє все сказане комусь ще – приватній компанії в іншій країні – без вашої згоди та відома. З невідомих вам умов запускається аудіо-передач», – заявив Рік Фалквіндж (Rick Falkvinge).

Фалквіндж назвав цей код «чорним ящиком», тому що він є дуже складним для вивчення, і розібратися в ньому можна по реакціях і виконуваних завдань. Даний термін нерідко використовується програмістами, він був запозичений з психології.

Google відреагувала на заяви Фалквінджа: «Ми дійсно завантажуємо модуль” гарячого слова “при запуску (Chrome – ред.), але ми не активуємо його, якщо користувач не погодився з використанням цієї функції».

Фалквіндж згодом зробив ще одну публічну заяву, в якій зазначив, що прослуховування звуку запускається браузером за замовчуванням і користувачам потрібно самостійно відключити його, хоча багато з них навіть не знають про це. Він назвав такий стан речей дуже нерозсудливим.

Півтора роки тому з аналогічними звинуваченнями зіткнулася компанія LG, яка вбудувала в систему Smart TV функцію активації голосових команд. Ці скандали з Google і LG можуть стати першими ластівками у низці розглядів і судових процесів. Багато експертів зараз задаються питаннями про те, як відбувається визначення голосових команд «Hey Cortana» і «Привіт Сірі».

Microsoft і Apple не приховують, що їх голосові помічники обробляють більшість команд на власних серверах, але про те, що дійсно «чують» Siri і Cortana нікому, достовірно не відомо.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

comments: