Нові правила реєстрації чи перереєстрації транспортних засобів в Україні

reestracia-transportu

У зв’язку з недавньою зміною в законодавстві МВС роз’яснило, як слід по-новому реєструвати чи перереєструвати транспортні засоби в Україні. Зміни відбулися згідно з нещодавно прийнятою постановою Кабінету Міністрів України від 18 листопада 2015 № 941 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань реєстрації транспортних засобів». Цією урядовою актом була скасована довідка-рахунок, як документ підтверджує зміну права власності на транспортний засіб. Завдяки цьому реєстрація ТЗ в сервісних центрах МВС значно спростилася. Про це повідомляє прес-служба Регіонального сервісного центру МВС у Київській області.

Правоохоронці пояснюють, що тепер для проведення реєстрації/перереєстрації транспорту досить укласти та оформити в територіальних сервісних центрах МВС договір купівлі-продажу, на підставі якого здійснюється придбання права власності на транспортний засіб. Такі послуги в центрах надаються безкоштовно.

Варто знати, що підставою для оформлення зміни власника можуть бути й інші завірені і оформлені у встановленому порядку документи, що підтверджують придбання, перехід і припинення права власності на транспортний засіб відповідно до закону, а саме:

– Нотаріально завірені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування ТЗ, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспорт;

– Договори купівлі-продажу нових ТЗ, що підлягають першій держреєстрації в сервісних центрах МВС, за якими продавцями виступають суб’єкти господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю транспорту, і які підписані від імені таких суб’єктів уповноваженою особою та скріплені печаткою;

– Свідоцтва про право на спадщину, видані нотаріусом або консульською установою або їх дублікати;

– Рішення про закріплення ТЗ на праві оперативного управління або господарського відання, прийняті власниками транспорту або особами, уповноваженими управляти таким майном;

– Рішення власників майна, уповноважених ними органів про передачу ТЗ з державної у комунальну власність або з комунальної власності у державну власність.

У прес-службі сервісного центру також підкреслили, що під час проведення реєстрації/перереєстрації ТЗ можна скористатися послугами фахівців експертної служби МВС для проведення дослідження транспортного засобу на предмет достовірності ідентифікаційних номерів. «Така послуга не є обов’язковою і проводиться з вашої згоди, але ми радимо їй скористатися, щоб не придбати транспортний засіб з ознаками підробки», – заявили правоохоронці.

Правда України

comments: