Недовіра до політичного режиму здатна викликати ослаблення курсу гривні до 30 грн/$1

30hryven-dollar

Недовіру до політичного режиму, яка зберігається в Україні, здатна викликати нову хвилю виведення капіталу з країни і ослаблення курсу національної валюти до середини поточного року до 30 грн/$1, вважають аналітики інвестбанку Goldman Sachs.

“Не дивлячись на провал голосування в парламенті за відставку уряду, політична невизначеність, яка зберігається, може викликати черговий відтік капіталу і вкладів з банків. Це, в свою чергу, підвищить тиск на резерви і гривню, курс якої, за нашими оцінками, знизиться до 30 грн/$1 до середини року”, – повідомляється в аналітичному огляді банку.

Аналітики розцінюють зняття питання про зміну Кабінету міністрів як тимчасову перемогу, здатну відкрити шлях до отримання чергового траншу фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

“Безпосередній економічний виграш України полягає в продовженні роботи по завершенню другого перегляду програми співпраці з МВФ, що необхідно для отримання $ 1,8 млрд фінансування. Судячи із заяв влади України, вони виконали більшість вимог для завершення перегляду, включаючи ті, що стосуються забезпечення політичної стабільності. Крім того, сам Фонд в заяві від 11 лютого вказував, що дата засідання ради директорів залежить, в тому числі, від прояснення ситуації навколо уряду і коаліції”, – йдеться в документі.

У той же час аналітики Goldman Sachs відзначають зростаючі ризики для відстрочки решти фінансової допомоги, очікуваної в поточному році. “Міністр фінансів Наталія Яресько недавно заявила, що очікує надходження в Україну в 2016 році близько $ 8 млрд, або близько 10% ВВП за 2016 рік. У той же час сума і термін траншів від МВФ та інших кредиторів потенційно можуть бути змінені”, – вважають експерти.

Враховуючи накопичену резервну подушку, вони вважають, що можлива затримка фінансування навряд чи буде критичною для резервів і гривні найближчим часом, і, як наслідок, слабо вплине на політичні процеси в Україні.

У той же час аналітики попереджають, що під час відсутності нових кредитів, на тлі очікуваного дефіциту поточного рахунку і відтоку капіталу, резерви країни можуть скоротитися до критично-низьких рівнів.

Правда України

comments: