Національний банк поставив собі за мету значно скоротити штат

ndu-skorochennia

“4 тис осіб Національного банку займаються точно не ключовими функціями, ще 2 тис осіб займаються функціями, які невластиві більшості центральних банків”, – розповів заступник голови Національного банку Владислав Рашкован. У рамках своєї внутрішньої трансформації, Національний банк поставив собі за мету значно скоротити штат.

На сьогоднішній день Нацбанком було прийнято рішення вивести зі штату такі функції, як: Університет банківської справи, телеканал БТБ, редакцію періодичних видань НБУ, центр наукових досліджень. Свого часу чекають функції, що відповідають за: бази відпочинку, автомобільне підприємство, комплекс технічного обладнання і так далі. Нацбанк вважає, що непрофільні підрозділи повинні бути переформатовані за рахунок аутсорсингу функцій, закриття або передачі невластивих функцій іншими відомствами. Частина вже перейшла під опіку Міністерства освіти і науки, а також Міністерства інформаційної політики.

За рахунок того, що регулятор вивів з ладу значну кількість не ключових функцій, він зміг заощадити близько 490 млн грн видатків на рік. Зокрема, Університет і Академія економить Національному банку близько 299 млн гривень, телеканал БТБ – 61,8 млн гривень, транспортне забезпечення – 42,8 млн гривень, послуги охорони – 38,3, інше. Крім цього, Нацбанк скоротив заплановані в 2013 році інвестиційні витрати спрямовані на розвиток матеріальної бази НБУ в 2014-2015 роках більш ніж на 1 млрд гривень.

Що ж стосується робочих місць, то ситуація в регуляторі склалася дуже прогресивно. Заступник голови Нацбанку Владислав Рашкован стверджує, що скорочення рівнів ієрархії в НБУ поліпшило управління.

“У нас було правління, потім заступники голови, члени правління, потім генеральні департаменти, потім були заступники генеральних департаментів, це були директори департаментів у них були заступники директорів департаментів у них були начальники управління, заступники начальників управління, начальники відділу, заступник начальника відділу, начальники секторів . Ось рівень ієрархії”, – перерахував він.

Рашкован додав, що на цьому регулятор не зупиниться. Приблизно за підрахунками Нацбанку, на початок 2014 керівний персонал НБУ був у кількості 776 осіб, станом на 1 жовтня 2015 це число скоротилося до 437, проте ще близько 100 співробітників очікує хвиля скорочень.

“Найближчим часом у нас буде об’єднання, укрупнення декількох підрозділів за рахунок внутрішніх трансформацій”, – заявив Владислав Рашкован.

Повертаючись до 2014 року, тоді Нацбанк звільнив 5450 співробітників, це близько 46%, ще планується вивести зі структури банку до кінця 2015 року близько 1050 людей, в результаті виходить 55% від загальної відсотка працюючого складу Національного банку. Всього на перше січня 2014 року в банку працювали 11 800 людей з не ключових склали 43% – 5 050 осіб, супровідні 28% – 3350, а ключові 3400 або 29%. Чисельність НБУ буде скорочуватися відповідно до етапів внутрішньої реорганізації і трансформації функціональних етапів. До початку 2016 року в Нацбанку хочуть залишити 5300 людей, з даної кількості 345 залишаться на керівних посадах. При цьому 44% будуть відповідальні за ключовими функціями, 27% за супровідними і 28% будуть віднесені до не ключових.

Перебудова в штаті Національного банку стосуватиметься також регіонів. Було прийнято рішення закрити всі територіальні управління, вже закриті всі їхні баланси, але, як зазначив Рашкован, Київське поки не закрито.

“Київське буде закрито 11 грудня, залишаться тільки рахунки банків, залишиться МФО банку і клієнтські рахунки банків. Ми централізували всі функції, які можливо в центральний апарат, фактично на рівні регіону залишилося дві ключові функції – забезпечення грошового обігу і робота з юрособами та фізособами через “Єдине вікно”, – розповів журналістам заступник глави НБУ Владислав Рашкован.

Для НБУ стратегічною метою є консолідація всіх функцій на території єдиних державних центрів надання адміністративних послуг. У результаті, виходить, що в центральному апараті Києва працюватиме 2037 осіб, регіони – 1 363, а 1876 буде займатися іншими функціями. Слід зазначити, що із загальної кількості звільнених співробітників регулятора, тільки 1300 продовжують працювати під управлінням інших державних органів, інша частина людей перебуває в невіданні.

Правда України

comments: