Міністерство фінансів України хоче ліквідувати спрощену систему оподаткування

Міністерство фінансів України

Спрощена система оподаткування в сьогоднішньому вигляді себе вичерпала, вважає заступник міністра фінансів Олена Макеєва.

“Скільки разів її вже міняли – то шість груп, то чотири, то три, а надходження до бюджету знижуються і знижуються. Притому, що кількість зареєстрованих підприємців тільки зростає. Це говорить про регресивність самої системи”, – сказала О.Макеєва.

Заступник міністра зазначила, що спрощену систему оподаткування підприємці використовують, щоб заощадити на сплаті соцвнеску і не платити податок на прибуток.

“Розраховуємо в ресторані – там на чеках два-три СПД, в дорогих бутіках – те ж саме. І для зовсім дрібного бізнесу “спрощенка” теж незручна”, – сказала вона.

О.Макеєва вважає, що спрощена система оподаткування має бути збережена для малого та мікробізнесу, але при цьому повинна бути спрощена.

“Ми розглядаємо європейський досвід: малий бізнес просто купує патент і спокійно працює протягом року. Не потрібно ніяких касових апаратів, ведення обліку та нескінченної звітності”, – зазначила вона. При цьому заступник міністра повідомила, що сума обороту підприємця, який підпаде під категорію “патентних”, ще обговорюється, але за деякими розрахунками, вона має скласти до 500 тис. грн на рік.

Як повідомлялося, зараз Міністерство фінансів розробляє проект податкової реформи, який планується схвалити восени.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

comments: