Мінінфраструктури України хоче об’єднати всі аеродроми в одне підприємство

всі аеродроми

Міністерство інфраструктури України повернулося до ідеї створення державного підприємства, яке об’єднає всі аеродроми країни.

У 2013 році Кабмін прийняв концепцію програми розвитку аеропортів до 2023 року. Відповідно до цього розпорядження, Мінінфраструктури має розробити і подати на затвердження уряду програму об’єднання аеродромів в єдине держпідприємство.

За словами в.о. начальника відділу авіаперевезень Мінінфраструктури Андрія Ярмака, ця ініціатива буде закладена в програму розвитку українських аеропортів. Якщо цей документ буде прийнятий, в єдине держпідприємство увійдуть всі аеродроми (льотне поле з комплексом управління повітряним рухом), у тому числі – знаходяться в комунальній власності. Держпідприємство буде підкорятися Мінінфраструктури.

“Зроблено це буде для того, щоб більш ефективно управляти аеродромами, оптимізувати бізнес-процеси, реалізовувати інвестиційні проекти, адже багато з них були побудовані ще в 60-70 роках”, – зазначив Ярмак.

Також, за його словами, програмою передбачено розвиток механізму державно-приватного партнерства (ДПП): бізнес інвестуватиме в будівництво термінальних комплексів, а держава в будівництво або модернізацію аеродромів.

“Аеродроми – це стратегічно важливі активи держави, які не можуть бути передані у приватну власність, – пояснив Ярмак. – Приватному бізнесу не цікаво інвестувати в аеродроми. Термін окупності інвестицій займає 20-30 років”.

Включити одразу все аеродроми в одне держпідприємство буде непросто, упевнений Ярмак. Тому процес включення в держпідприємство буде йти поступово – у міру проходження всієї юридичної процедури переведення майна. У держпідприємство, в першу чергу, повинні бути включені стратегічно важливі аеродроми, додав чиновник Мінінфраструктури.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

comments: