Коломойський заплатить 2 млн євро штрафу за порушення законодавства Латвії

latvia_privatbank

Комісія з ринку фінансів і капіталу (КРФК) Латвії наклала штраф на латвійський PrivatBank (дочірня структура найбільшого в Україні Приватбанку) у розмірі 2,017 млн євро за порушення законодавства.

Зокрема, банк допустив порушення закону про запобігання легалізації одержаних злочинним шляхом коштів та фінансування тероризму, закону про кредитні установи, нормативних правил формування системи внутрішнього контролю, повідомили в комісії.

КРФК відсторонила від виконання обов’язків голови правління банку Олександра Трубакова і відповідального члена правління Івету Керпена, а також доручила порадою PrivatBank повністю змінити склад правління.

“Це частина результатів проведеної КРФК перевірки угод у 2012-2014 роках, зазначених в опублікованому дослідженні Національного банку Молдови (…) Зокрема, PrivatBank не класифіковані ряд угод як потенційно підозрілі і не повідомив про них Службі щодо запобігання легалізації одержаних злочинним шляхом коштів“, – зазначили в комісії.

Як повідомлялося, влада Молдови розслідує понад 10 кримінальних справ за фактом виведення з Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank $1 млрд. У шахрайстві з кредитами банків підозрюється їх акціонер, один з найбагатших людей Молдавії Ілан Шор. Розслідування цієї справи отримало великий суспільний резонанс і виявило численні факти корупції у банківській сфері.

КРФК повідомила, що, оцінивши дії органів управління PrivatBank, що піддали його різним ризикам, порахувала необхідним усунути від виконання обов’язків відповідальних посадових осіб, а також зажадала змінити все правління. Накладений штраф буде зарахований до держбюджету. Рішення КРФК банк може оскаржити в Адміністративному окружному суді.

Можливі санкції припускали або штраф, або відкликання ліцензії. “Враховуючи характер вчиненого порушення, рада КРФК вирішив накласти максимально можливий штраф”, – повідомляє комісія. Найближчим часом вона розгляне питання про індивідуальні штрафах відносно відповідальних осіб банку. Частина матеріалів КРФК передасть до правоохоронних органів для оцінки, чи не вбачає в діях посадових осіб ознаки злочинного діяння.

КРФК продовжує перевірку угод інших латвійських банків, які можуть бути пов’язані з “молдавським справою”.

У PrivatBank агентству заявили, що банк “рішуче не згоден” з рішенням комісії, вважаючи його поверхневим і помилковим, оскільки “молдавські кошти” на рахунках банку не знаходилися. “КРФК мотивує своє рішення тим, що банк здійснював операції з високим ризиком і брав участь у виведенні коштів з Молдавії. Але угоди, які КРФК вважає порушеннями, що робилися із коштами PrivatBank. В рамках угод банк допоміг провести перекредітацію клієнта з одної кредитної установи в іншу“, – зазначили у фінустанові.

У банку повідомили, що вимоги КРФК будуть враховані і рада PrivatBank справить зміни в правлінні. Банк продовжує працювати і обслуговувати клієнтів в звичайному режимі. Новий склад правління почне роботу після узгодження з КРФК.

За підсумками 9 місяців 2015 PrivatBank займав за розміром активів 11-е місце в банківській системі країни. У Латвії діють 27 банків, у тому числі 10 філій іноземних банків.

Правда України

comments: