Коли ви проходите всередину Національного банку, вам стає страшно

zombie_banks

Перший заступник глави НБУ Олександр Писарук наприкінці поточного року залишить Національний банк. Про свої враження за період роботи в НБУ він розповів в інтерв’ю.

“Коли ви приходите всередину Нацбанку і бачите те, що ви бачите, вам стає страшно. Ззовні ви цього не можете знати. Ви знаєте, що все це погано, що це не працює, але коли ви дивитеся на конкретні випадки, на імена банків, банкірів – що вони роблять – це жах! І перший елемент кошмару – що величезна кількість банків були зомбі. Вони були мертві, вони втрачали ліквідність або займалися непотребством тотальним, мили – і це була єдина мета їхнього існування… Це треба було вичищати. Це робили всі країни в світі”, – сказав Писарук.

За його словами, деякі причини не дозволяли здійснити швидке очищення системи.

“Давайте назву ці причини по порядку. Перша – це Фонд гарантування вкладів фізосіб. Те, як він був створений в 2012 році по моделі Світового банку, він не готовий був прийняти таку кількість банків. І сам Світовий банк, і американське казначейство, з якими ми зараз активно працюємо у реформуванні Фонду, визнають це. Фонд просто не був операційно здатний це зробити… Друга причина – це фіскальна можливість держави, яка також була дуже обмежена і просто не витримала б пікових навантажень”, – зазначив перший заступник глави НБУ.

Він додав, що в якийсь момент доходило до того, що Фонд гарантування просив НБУ не скидати йому більше двох банків за тиждень.

“Банк вивести у Фонд – це завжди погано: люди і компанії втрачають гроші, це навантаження на бюджет, краще банк врятувати. Для цього треба працювати з акціонером і спробувати фундаментально банк врятувати. І в сукупності це ті причини, якими можна пояснити тривалість історії виведення з ринку таких банків, як, наприклад, “Дельта”, “Надра”, “Фінанси і Кредит”. Це те, що ми ці півтора роки намагалися зробити”, – сказав банкір.

Результати другого етапу стрес-тестування, що зачепило 20 найбільших українських банків, за словами Писарука, а також погоджені з фінустановами графіки рекапіталізації дають впевненість у відновленні кредитування з другої половини 2016 року.

“До Нового року всі результати другого стрес-тесту, включаючи найбільший банк, будуть доведені… Маємо впевненість, що банки у переважній більшості виконають вимоги щодо докапіталізації”, – сказав він.

Глава Національного банку Валерія Гонтарєва спрогнозувала, що можливе додаткове навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб буде незначним.

“Ми перейшли до очищення середніх і дрібних банків — у ці дві групи входять 92 банки, які займають 10% ринку. Частину з них складно назвати банками: 15 взагалі не проводять операції, ми просимо їх показати капітал, але там і капіталу немає. Тож якщо вони підуть у Фонд, то там і зобов’язань не буде”, — пояснила вона.

Правда України

comments: