З 20 вересня в Україні починає працювати закон, що регулюватиме якість харчових продуктів

якість харчових продуктів

Вже з 20 вересня в Україні почне працювати новий закон, що регулюватиме якість харчових продуктів. Тепер, якщо споживач поскаржиться, що ковбаса несмачна, на підприємство, яке її виробило, нагряне перевірка. А харчові добавки, заборонені в ЄС, будуть не дозволені і у нас. Таким чином, через кілька тижнів для заводів харчопрому настануть важкі часи.

“Зараз виробники відповідають за якість тільки де-юре”, – зазначила Марія Гулич, співробітник Інституту гігієни та медичної екології АМНУ. Де-факто заводи можуть відхилятися від норм скільки завгодно: зараз в країні діє безліч перевіряючих органів. Більше того, контролювати вигідно тільки великі партії товару, оскільки розмір штрафу за неналежну якість вираховується від обсягу товару. Маленькі залишаються без нагляду.

Ідея закону – залишити тільки одного контролера – Держпродспоживслужбу, і змінити систему штрафів – тепер платити будуть не за обсяги товару, а за рівень шкідливих речовин. Наприклад, одну з компаній-виробників солодощів у Німеччині змусили заплатити 140 млн євро штрафу за наявність у цукерках надлишкової кількості бензолу.

Також буде впроваджена система контролю на самих підприємствах: обов’язкові халати, рукавички, шапочки для волосся – все, як прийнято в ЄС. Правда, нововведення прийдуть не відразу.

“Це 3-5 років, і тільки тому, що для більшості підприємств це складна річ, яка вимагає багато часу і грошей”, – сказав Геннадій Кузнєцов, директор Ліги виробників харчових продуктів.

Конкретною користю для споживачів буде можливість скаржитися на виробників. Перевіряти кожне конкретне підприємство будуть залежно від наявності (і кількості) повідомлення про погану якість. “Очікуємо валу скарг на м’ясо-молочну продукцію через наявність в ній консервантів”, – сказали в службі з захисту прав споживачів.

Експерти кажуть, що харчові добавки, які потрапили під заборону в ЄС, будуть заборонені і в Україні. “Все законодавство приведеться у відповідність з європейським”, – підкреслила Галина Петровська, науковий співробітник Національного університету харчових технологій.

Поки в Україні називають дві добавки, які є у нас, але не в ЄС: Е 250, що використовується для додання копченостям і ковбасам характерною рожевого забарвлення (міститься в сосисках, беконі, шинці, солонині, копченій рибі та м’ясі). Лікарі кажуть, що вона може бути канцерогеном, викликати авітаміноз і харчові отруєння. А також Е 102, частково дозволена в ЄС. Це синтетичний барвник для газованої води, який негативно діє на увагу дітей.

Правда України

comments: