Злий карлик знову відкрив проти Ходорковського кримінальну справу про вбивство

Ходорковський

Розслідування кримінальної справи про вбивство мера Нєфтєюганська відновлено “у зв’язку з нововиявленими обставинами”.

Слідчий комітет РФ відновив розслідування вбивства мера Нєфтєюганська Володимира Пєтухова в 1998 році. За оперативними даними, злочин міг замовити екс-глава ЮКОСа Михайло Ходорковський, повідомив у вівторок офіційний представник відомства Володимир Маркін.

“У рамках розслідування кримінальної справи планується проведення слідчих дій, спрямованих на викриття осіб, причетних до скоєння цього та ряду інших тяжких злочинів, у тому числі і допити свідків і підозрюваних, серед яких, найімовірніше, буде і Ходорковський”, – сказав Маркін.

Він додав, що відсутність бізнесмена на території Росії не стане непереборною перешкодою для проведення з ним всіх необхідних слідчих дій. За словами Маркіна, розслідування кримінальної справи про вбивство Пєтухова в 1998 році відновлено “у зв’язку з нововиявленими обставинами”.

“За оперативною інформацією, що з’явилася в розпорядженні Слідчого комітету, в ролі замовника цього вбивства і ряду інших особливо тяжких злочинів міг виступати безпосередньо керівник ЮКОСа Михайло Ходорковський”, – сказав Маркін.

Мер Нєфтєюганська Володимир Пєтухов був убитий 26 червня 1998 по дорозі на роботу. ЮКОС тоді був містоутворюючим підприємством і у мера нібито виник конфлікт з компанією через несплату податків до місцевого бюджету. Мер зажадав порушити проти компанії кримінальну справу. За вбивство Пєтухова був засуджений екс-керівник відділу служби безпеки ЮКОСа Олексій Пічугін.

Адвокат Михайла Ходорковського Вадим Клювгант заявив, що вважає “фантазією” версію його причетності до вбивства мера Нєфтєюганська Володимира Пєтухова в 1998 році. “Фантазії Слідчого комітету я не коментую”, – сказав Клювгант.

Він також відмовився давати коментарі про можливий допиті екс-глави ЮКОСа у справі про вбивство Пєтухова. “Слідчий комітет може бажати чого завгодно”, – сказав захисник.

Раніше захист бізнесмена неодноразово заявлявпро його непричетність до вбивства Петухова.

Прес-секретар Ходорковського також поки не коментує заяву слідства про його можливу причетність до вбивства мера Нєфтєюганська.

“Нічого тут коментувати”, – повідомила у вівторок Ольга Піспанен. Вона додала, що, можливо, коментар з’явиться після додаткової інформації від слідства.

Нагадаємо, раніше у Франції, Бельгії та Австрії було заарештовано російське майно на виконання рішення третейського суду в Гаазі за позовом колишніх акціонерів ЮКОСа. Дане рішення наказує Росії сумарно виплатити $50 млрд ряду компаній – колишніх акціонерів ЮКОСа.

Представники російської влади, зокрема, глава Мінекономрозвитку Олексій Улюкаєв і помічник президента РФ Андрій Бєлоусов, заявили, що Росія буде оскаржувати ці рішення. У відповідь на дії Брюсселя також Москва пригрозила відповідним арештом майна. Через кілька днів частина рахунків посольств Росії в Бельгії була розблокована.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

comments: