Закон про електронні декларації статків не відповідає міжнародним стандартам, – Ян Томбінський

edeklaracii

Посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінський повторив, що закон про електронні декларації статків – один із необхідних для можливості надання Україні безвізового режиму для короткотермінових поїздок до країн ЄС її громадянам – не відповідає міжнародним стандартам.

У дописі в мережі він привітав ухвалення раніше в четвер у Верховній Раді трьох інших законів із цього «безвізового пакету» – останніх, які лишалися неухваленими.

«Ми дуже цінуємо важку роботу всіх тих, хто долучився до досягнення цього результату», – заявив посол.

Та при цьому він звернув увагу: «Доведення цих зусиль до логічного завершення вимагатиме приведення Закону про електронні декларації статків (3755) у відповідність до міжнародних стандартів. Це забезпечить створення ефективної та всеосяжної системи перевірок електронних декларацій».

Також, наголосив посол, слід без подальшого зволікання призначити решту членів Національного агентства з питань запобігання корупції, щоб воно повністю запрацювало у першому кварталі 2016 року.

У четвер збіг термін, у який Україна мала ухвалити всі визначені Євросоюзом закони, щоб здобути шанс на отримання в майбутньому безвізового режиму.

Ян Томбінський уже критикував закон про електронні декларації статків після того, як він був ухвалений 16 лютого. Як заявляв 17 лютого посол, «новоухвалений закон про роботу електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (3755), викликає розчарування; він не відповідає антикорупційним зобов’язанням, що їх взяло на себе керівництво України».

«Потрібно вдатися до негайних дій, щоб створити ефективну систему перевірки декларування статків і забезпечити спроможність виконання своїх обов’язків Національним агентством з питань запобігання корупції, спрямованих на перешкоджання та викриття корупції», – заявив тоді Томбінський.

Того ж дня комітет Верховної Ради з питань запобігання й протидії корупції рекомендував парламентові скасувати результати голосування за законопроект № 3755 щодо електронного декларування, але цього ще не сталося.

16 лютого Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до закону про запобігання корупції, яким впроваджується електронне декларування для держслужбовців. Закон, крім норми про електронні декларації, містить також низку інших змін, зокрема, щодо відтермінування запровадження кримінальної відповідальності за подання неправдивих відомостей у деклараціях.

Проти ухвалення цих змін у пакеті з електронним декларуванням виступала фракція «Самопоміч». Голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв перед голосуванням заявив, що в документі велика кількість змін, тому «не можна такі закони з голосу ухвалювати». Натомість автори законопроекту наполягали на необхідності ухвалення цього закону, щоб в Україні запрацювало електронне декларування – норма, що була вилучена під час ухвалення держбюджету.

Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2016 рік уночі 25 грудня 2015 року після тривалих суперечок. 31 грудня його підписав президент. На початку року стало відомо про появу в оприлюдненому тексті ухваленого закону поправки, яка відтерміновує на рік запровадження електронних декларацій чиновників.

Запровадження електронного декларування чиновниками є однією з умов, яку Україна мала виконати для запровадження безвізового режиму з Євросоюзом.

Правда України

comments: