Дещо схудлий Гарбузик пророкує Україні проблеми на валютному ринку

валюта

Новий транш від МВФ не зможе нівелювати ризики, з якими країна зіткнеться найближчим часом, упевнений екс-голова НБУ.

Новий транш від МВФ істотно не вплине на економічну ситуацію в Україні і не зможе нівелювати ризики, з якими країна зіткнеться вже восени. Про це на своїй сторінці у мережі написав екс-голова НБУ, колишній перший віце-прем’єр Сергій Арбузов.

“Чи вплине отримання траншу на пожвавлення кредитування економіки? Відповідь – ні. Девід Ліптон, заступник директора-розпорядника МВФ, артикулював, що грошово-кредитна політика повинна залишатись жорсткою. Отже, на зниження облікової ставки розраховувати не потрібно. І кредитний ресурс залишатиметься дорогим” , – нагадав Арбузов.

Окрім того, екс-голова НБУ висловив думку, що не варто очікувати і зняття адміністративних обмежень на валютному ринку – до повного вирішення проблеми реструктуризації держборгу МВФ це зробити не дозволить.

“У МВФ справедливо вважають, що разом зі зняттям таких обмежень може зреалізуватися відкладений попит на іноземну валюту з боку населення – і золотовалютні резерви його не витримають. Там не настільки наївні, щоб думати, що Майдан змінив вподобання людей у ​​виборі валюти для заощаджень і зараз всі довіряють гривні”, – написав Арбузов.

Він нагадав, що наближається осінь – вже традиційний для України час валютної лихоманки.

“Плюс останнім часом зросли ризики для валют країн, що розвиваються. Одночасно діють, причому підсилюючи один одного, відразу кілька факторів: можливе підвищення ставок ФРС США, зміцнення долара, зниження цін на сировинні товари і уповільнення в Китаї. Укупі ці події тиснутимуть на валютні ринки всіх країн, що розвиваються. Україна тут не виняток. У нашій країні ситуація гірша, оскільки на валютний ринок будуть негативно впливати і внутрішні події – вибори, що наближаються з усіма витікаючими наслідками для курсової “стабільності”, стан бюджету (погіршується 2 місяці поспіль) і прийдешня енергетична криза. Відпустки, звісно, можна спокійно догуляти, серпень обіцяє бути спокійним, а від вересня на нас чекають “американські гірки”, – вважає Арбузов.

Нагадаємо, що 31 липня МВФ погодив рішення про надання Україні нового кредитного траншу у розмірі 1,7 млрд доларів. Одночасно рада директорів МВФ затвердила зміни до меморандуму про співпрацю з Україною.

Правда України

comments: