“Газпром” став банкрутом за своїми контрактами купівлі газу з Туркменістану

Газпром став банкрутом

“Газпром” стала неплатоспроможною за своїми контрактами купівлі-продажу газу з Туркменістану, повідомив у середу туркменський урядовий портал.

“Російська компанія ВАТ «Газпром» стала неплатоспроможною за своїми контрактами купівлі-продажу природного газу у зв’язку з триваючою світовою економічною кризою і введеними західними країнами економічними санкціями проти Росії. ВАТ «Газпром», з початку 2015 року, не платить за своїми боргами перед ДК «Туркменгаз» за поставлені обсяги туркменського природного газу”, – стверджується в повідомленні.

Нагадаємо, в 2003 році Росія і Туркменія підписали угоду про співпрацю в газовій галузі на 25 років. У рамках угоди ТОВ “Газпром експорт” (100-процентне дочірнє товариство ВАТ “Газпром”) і ГТК “Туркменнефтегаз” уклали довгостроковий контракт купівлі-продажу туркменського природного газу.

Договір передбачав постачання в Росію до 70-80 млрд куб. м в рік по газопроводу “Середня Азія – Центр”, а потім по трубі “Схід – Захід”.

У 2006-2008 року в Росію йшло 41-42 млрд куб. м туркменського газу в рік. З 2009 року поставки знизилися до 11-12 млрд куб. м, а на 2015 рік “Газпром” вирішив скоротити закупівлі до 4 млрд куб. м.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

comments: