Вступив в дію Закон, що дозволяє банкам достроково не повертати строкові депозити

боржники

Прийнятий Верховною Радою і підписаний президентом України Петром Порошенком Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов повернення строкових депозитів» опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» сьогодні, 17 червня, і вступає в дію з завтрашнього дня, 18 червня.

Згідно з текстом документа, закон дозволяє банкам не повертати депозити, розміщені на певний строк, до закінчення цього терміну, розмежувавши зобов’язання банку повертати вклад клієнта за строковими вкладами і вкладами до запитання (поточні та карткові рахунки, депозити без певного терміну) у Цивільному кодексі України.

Закон встановлює, що дострокове повернення вкладнику банківського строкового вкладу на його вимогу можливий виключно у випадках, коли це передбачено умовами договору з банком.

У той же час закон передбачає безумовну вимогу до банків за вкладами на вимогу видавати вклад або його частину на першу вимогу вкладника.

Згідно з перехідними положеннями закону, його норми стосуються тільки нових договорів з банками, укладених після набуття законом чинності.

Також закон зобов’язує Національний банк привести свої нормативні документи у відповідність з ним протягом трьох місяців.

За оцінками НБУ, закон дозволить знизити ризики банківської системи в результаті більш ефективного управління ліквідністю, оскільки проблема дострокового зняття депозитів і незабезпеченість ресурсами банківських операцій є однією з основних причин низької ліквідності і неплатоспроможності банків.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

comments: