Валютні кредити переведуть в гривневі за курсом НБУ на дату підписання кредитного договору

Валютні кредити переведуть в гривневі

За відповідне рішення проголосували 229 нардепі.

Верховна Рада України підтримала в третьому читанні і в цілому законопроект № 1558-1 “Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті”. За відповідне рішення проголосували 229 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як наголошується в пояснювальній записці, прийняття цього законопроекту обумовлено необхідністю вжиття оперативних заходів, спрямованих на забезпечення фінансової стабільності в державі, відновлення довіри населення до банківських установ і державі в цілому, підтримання економічного зростання та забезпечення дотримання конституційних прав громадян.

Закон спрямований на захист прав та законних інтересів споживачів фінансових послуг, мінімізацію негативних наслідків девальвації національної валюти для фізичних осіб – резидентів України, які мають діючі невиконані зобов’язання в іноземній валюті за договорами споживчого кредиту, у тому числі забезпечені іпотекою, укладеними з банками та іншими фінансовими установами, що діють на території України, та іншими особами, яким відступлені права вимоги за такими договорами, шляхом встановлення порядку та умов реструктуризації зобов’язань за кредитними договорами в іноземній валюті в національну валюту України.

Згідно із законом, “кредитори за письмовою заявою позичальників, які мають діючі невиконані (на момент набрання чинності цим законом) зобов’язання за споживчими кредитами, зобов’язані провести реструктуризацію зобов’язань за такими споживчими кредитами на умовах і в порядку, визначених цим законом.

Кредиторам забороняється встановлювати для позичальників додаткові зобов’язання щодо сплати будь-яких платежів, зборів, комісій тощо на свою користь за проведення реструктуризації зобов’язань за кредитними договорами.

Для проведення реструктуризації зобов’язань за кредитними договорами кредиторам забороняється вимагати від позичальників надання будь-яких інших документів, крім письмової заяви”.

Законом визначено порядок реструктуризації зобов’язань за споживчими кредитами, згідно з яким “реструктуризація існуючих зобов’язань позичальника за споживчим кредитом, а саме невиплаченої суми кредиту та нарахованих, але не сплачених відсотків (далі – залишок заборгованості за споживчим кредитом), здійснюється шляхом зміни валюти виконання зобов’язань за споживчим кредитом на національну валюту України за офіційним курсом Національного банку України на дату підписання кредитного договору.

Реструктуризація зобов’язань за споживчим кредитом оформлюється договором, у якому зазначаються:

– сума зобов’язання у національній валюті України;

– відсоткова ставка за користування кредитними коштами, яка не може перевищувати відсоткової ставки, встановленої основним кредитним договором в іноземній валюті, зобов’язання за яким реструктуризуються;

– графік платежів за споживчим кредитом, у якому визначається розмір щомісячного платежу на весь період дії договору про реструктуризацію зобов’язань за споживчим кредитом”.

Законом також встановлено мораторій на стягнення майна та строк його дії протягом двох років.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвали цей законопроект в першому читанні 9 квітня 2015 р. за відповідний законопроект № 1558 проголосували 241 нардепа при 226 мінімально необхідних.

У другому читанні ВРУ підтримала цей закон 21 травня 2015 р. і відправила документ на третє читання.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

comments: