Як влаштована медицина в різних країнах світу і як правильно реформувати українську охорону здоров’я

medycyna-ukraine

В Україні точаться нескінченні суперечки про те, як правильно реформувати нашу наскрізь прогнилу систему охорони здоров’я: зробити медицину платною, запровадити обов’язкове медичне страхування, створити інститут сімейних лікарів замість районних поліклінік? Зменшити кількість ліжок у лікарнях чи не треба? Що буде ліпше, ефективніше, доступніше? Може, простіше знести всі поліклініки з лиця землі й побудувати наново? Кожна держава свого часу ставила подібні питання і відповідала на них по-своєму.

Ми з’ясували, як влаштована медицина в різних країнах світу, опитавши колишніх співвітчизників, які живуть у цих державах і вже мали змогу оцінити якість медобслуговування.

США, Олександр Дніпровський, науковий співробітник:

Медицина в Америці платна. Держава ніяк не залучена в оплату охорони здоров’я, податки на оплату медицини не йдуть. Тому потрібна страховка.

Основний спосіб отримати страховку – через роботодавця. Працюючий тато (або мама) можуть застрахувати всю родину. Є кілька типів страховок: дорожче і зручніше або дешевше й гірше. Але не всі роботодавці готові оплачувати страховку. Якщо працюєш на півставки продавцем, страховки тобі не бачити.

До Обами страховка була необов’язкова. Коли щось станеться, у шпиталі тобі однаково нададуть допомогу, потім надішлють величезний рахунок, ти його не сплатиш, на тебе повісять ярлик “нехороша людина, що не платить за рахунками” – і все. Бідній людині до цього байдуже. Але з цієї причини лікарі часто відмовлялися приймати бідних.

Обама зробив страховку обов’язковою. Той, у кого немає грошей, отримує її безкоштовно. Той, хто працює, зобов’язаний купити; за людей з низькими доходами доплачує держава з податків. Пенсіонери, якщо вони пропрацювали в США як мінімум 10 років, отримують державну страховку Medicare і Medicade. Ці страховки досить посередні й покривають лише базисні потреби. За щось додаткове треба доплачувати, це дорого і боляче, всі виють.

На тлі повного бардаку в медстрахуванні ринок породив логічне рішення. Замість дорогих страховок з великим покриттям люди стали (через роботодавців) купувати дешеві страховки, що покривають лише форс-мажор, а решту грошей класти на спеціальний медичний рахунок, Health Saving Account, або HSA. У чому вигода? Ця сума вираховується з оподатковуваного доходу. Я користуюся таким рахунком вже давно і задоволений.

Якщо я або хтось із моєї сім’ї захворіє, то в межах 5 тис. доларів на рік на людину сума спишеться з мого медичного рахунку; все, що більше 5 тисяч, покриє дешева критична страховка від роботодавця. Якщо ж медобслуговування нам не знадобиться, гроші просто будуть накопичуватися на цьому рахунку, як на пенсійному. Це вигідно, якщо ти і твої близькі в цілому здорові й стежать за собою. Але багато хто боїться ризикувати і вважає за кращі звичайні страховки.

На жаль, коли ми йдемо до лікаря, то й гадки не маємо, скільки буде коштувати прийом. Моя дочка зайнялася бігом і потягнула ногу. Пішла до ортопеда. Той зайшов у кабінет, глянув на Лізу, велів не бігати якийсь час, саме заживе. 1 хвилина – і рахунок на 800 доларів. За що?

З іншого боку, є безкоштовні лікарні (правда, в них часто великі черги), а головне – рівень медицини дуже високий. Тебе врятують від майже неминучої смерті.

Тут найпередовіші технології, лікарні, як дорогі готелі. Моїй недешевій спальні далеко до комфорту того одномісного номера з кріслами для сім’ї, телевізором у всю стіну й іншими принадами, в якому моя дружина народжувала сина. Медобладнання заховано десь у стінах, повне враження, що ти у відпустці, а не в лікарні.

І лікують швидко! Нещодавно моєму співробітнику робили шунтування на відкритому серці, поставили шість шунтів, а через два тижні він вийшов на роботу. Я думав, що він набрехав про операцію. Він задер майку і показав шов, ще не зовсім зрощений. Лікарі тут можуть багато.

ОАЕ, Олена Нур, домогосподарка:

Медицина тут дуже дорога, тому без страховки ніяк. В основному за страховку платить підприємство. Наприклад, компанія чоловіка оплачує страховку йому і всій родині, це звичайне явище.

Якщо немає страховки, то допомогу нададуть, але доведеться її оплатити. Був випадок з українкою, яка тяжко захворіла незабаром після приїзду в країну, – страховки у неї ще не було. Її відвезли на “швидкій” і зробили все необхідне, але потім українська діаспора збирала кошти, щоб повернути її борги.

Залежно від страховки усі послуги лікарів або безкоштовні, або треба заплатити якусь фіксовану суму. Я плачу 50 дирхамів за візит до будь-якого фахівця, сюди ж входять і прописані лікарем медикаменти, які мені видають у цій же клініці після візиту. Прописують багато зайвих препаратів, зокрема антибіотиків.

Викликати лікаря додому не можна, навіть якщо у дитини температура. Взагалі тут ставляться до дитячих хвороб набагато спокійніше, ніж у нас. І до вагітності теж. Наприклад, відсутнє поняття “лягти на збереження”. Аж до пологів до лікарні ніхто не кладе. Знеболювальне призначають не завжди. І кесарів теж не поспішають робити – тільки за показаннями. Що логічно.

Але взагалі я не в захваті від місцевої медицини. Так, все ідеально чисто, прекрасне обладнання і високі технології, але лікарі… Як пощастить. У великих містах є вибір, у нашому місті – лише одна міська лікарня, і там, вистоявши чергу, потрапляєш до того лікаря, до якого направлять. Я недавно лікувалася від алергії, була проблема з бронхами, і двоє лікарів мені нічим не допомогли. Я психанула і зажадала замінити фахівця. Тільки третій виявився компетентним і проблему усунув.

Багато українок, які живуть тут, вважають за краще “рідних” лікарів – стоматологів, гінекологів, косметологів, які працюють у приватних клініках.

Португалія, Юлія Андрєєва, журналіст:

Кожна людина в Португалії зобов’язана стати на облік в Центрі здоров’я. Там її приписують до сімейного лікаря. Сімейний лікар – просто кажучи, терапевт, і саме до нього слід у першу чергу звернутися, якщо потрібна медична допомога. Якщо необхідно, він дасть направлення до вузького спеціаліста.

Якщо ти працюєш і платиш відрахування в систему соціального страхування, медичне обслуговування тобі надають за “помірними розцінками” (taxa moderadora). Наприклад, прийом у сімейного лікаря коштує 5 євро (а повна вартість – 35 євро). Перебування в лікарні – безкоштовне (за рахунок податків).

Щоб потрапити на прийом до свого лікаря, треба записатися на спеціальному сайті або в самому Центрі здоров’я. Прийому доводиться чекати кілька тижнів, а то й місяць.

В екстрених випадках люди їдуть у відділення невідкладної допомоги у лікарні. Багато оформляють приватні медичні страховки, щоб мати змогу потрапляти на прийом до лікарів у приватних клініках за більш гуманними цінами.

Лікарям заборонено виписувати рецепти на конкретні препарати – тільки на діючі речовини. Таким чином, людина, прийшовши з рецептом в аптеку, може сама обрати препарат з-поміж аналогічних, орієнтуючись на ціну або на те, що зараз є.

Ще порівняно недавно, в 70-ті роки, медобслуговування було недоступно більшості, тому зараз португальці дуже люблять лікуватися, високо цінують професію медика і беззастережно довіряють призначенням і діагнозам. Самолікування для них мало не дорівнює самогубству.

Мексика, Ольга Левчук, домогосподарка:

У нас із чоловіком, громадянином Мексики, страховка ISSSTE. Це державний вид страхування для працюючих та членів їхніх сімей, відрахування йдуть із зарплати, у разі звернення до лікаря все безкоштовно, навіть прописані ліки.

Єдина незручність – неповороткість системи. На прийом до вузького спеціаліста потрібно записуватися за 2-3 тижні, на специфічне обстеження теж.

Іноді визначення діагнозу триває до місяця, а людина не завжди може так довго чекати. Найчастіше знайомі скаржаться на терапевтів; усі, хто стикався, дуже високо оцінюють хірургію.

Є приватні лікарі, є центри здоров’я для всіх, де люди без страховки можуть отримати якісь медичні послуги безкоштовно або за невеликі гроші. Наприклад, там всім дітям безкоштовно роблять щеплення (якщо немає страховки, то через приватних лікарів це дуже дорого).

Існує мережа аптек, при яких працюють цілодобові консультаційні кабінети. Вартість консультації близько 2,5$ в денний час і 3$ у нічний.

Данія, Олександр Скакунов, програміст:

Моя дочка народилася в Данії. У пологовому будинку їй видали код платника податків (аналог ІПН) через 10 хвилин після народження, причому це зробила лікар, яка приймала пологи, – просто натиснула пару кнопок. Резолюцію з пологів вона написала розбірливо, поставила смайлик, а оскільки ми ще не придумали ім’я, дочку записали як “дівчинка Любові” (мою дружину звуть Любов).

Датська медицина умовно ділиться на 2 рівня – Передній фронт і Справжня медицина.

Завдання Переднього фронту – не допустити до Справжньою медицини, тож, якщо у вас не критичний стан (наприклад, у дитини температура менше 40), вам скажуть пити чай і відлежуватися, щоб організм боровся сам.

Зате Справжня медицина – це передовий край науки й техніки. І вся новітня апаратура і фахівці будуть вам допомагати. Наприклад, компанія Novo Nordisk – лідер виробництва інсуліну в світі.

Так що ми жартуємо, що тут вигідніше хворіти на рак, ніж застудою.

У нас “здоров’я” – це відсутність хвороби, з якою ми боремося за допомогою таблеток. У датчан “здоров’я” – це запас міцності організму, який вони всіма способами намагаються підвищити. Отож тут немає аптек, як у нас, на кожному кроці.

Ну і спорт, дуже багато спорту. Люди бігають в будь-яку погоду, круглий рік, по одному, групами і з дитячими візочками – поки додому доїдеш з роботи, 5-6 чоловік зустрінеш.

Тому, наприклад, наші люди після 40 років швидко “дрябнуть”, а датські тітки і в 60 років виглядають відмінно, їх можна навіть у нічному клубі зустріти. У Данії середня тривалість життя – 80 років.

Зі стоматологією трохи складніше. Вигідніше злітати до Києва вилікувати всі зуби, ніж ставити в Копенгагені одну пломбу. У Данії все або безкоштовно, або дуже дорого. Стоматологія дітям безкоштовно, а батькам – дуже дорого.

Ізраїль, Олександр Гершанов, психолог:

Цінність людського життя в ізраїльській культурі дуже велика. Наприклад, можна порушити шабат заради порятунку життя. Тут потужна медицина швидкого реагування: кризова медицина, хірургія. Життя рятуватимуть до останнього.

Особлива фішка ізраїльської медицини – її системність. Усі служби, які мають відношення до здоров’я, пов’язані одна з одною і працюють злагоджено. Зокрема, тут дуже потужна система реабілітації – медичної, психологічної та соціальної. Робиться все, щоб не просто вилікувати людину, поставити на ноги, але і повернути до нормального життя (після поранення, травми, важкої хвороби).

Наприклад, після лікування в психіатричній лікарні, коли гострий стан минув, пацієнта переводять в хостел, де з ним спілкується приходящий лікар і працюють інструктори, які навчають його необхідним навичкам: гуляти, здійснювати покупки, готувати тощо. Після хостелу клієнта переселяють на спеціальну квартиру ( так зване “захищене житло”) разом з одним-двома людьми зі схожими проблемами, і там вже інструктори лише відвідують, тобто звикання до світу відбувається поступово.

Для людей з особливими потребами є окремі підприємства або на звичайних підприємствах – деякі види робіт, котрі вони можуть виконувати.

Загалом же медицина влаштована так: існує обов’язкова медична страховка, за рахунок якої відбувається обслуговування поза лікарнями (прийом у лікаря, обстеження та ін.), а також особливий податок на охорону здоров’я, за рахунок якого працюють лікарні.

Медстраховка оформлюється в одній з чотирьох так званих медичних кас (із них три – приватні й одна – державна, на вибір). Розмір відрахувань ти визначаєш сам, від цього залежить якість і покриття страховки (“срібна”, “золота” тощо). У середньому кілька десятків доларів на місяць. Відрахування відбуваються автоматично з банківського рахунку за платіжним дорученням.

Коли приходиш на прийом до лікаря, то все одно платиш, але зі страховкою отримуєш дуже велику знижку, тож, наприклад, прийом у лікаря може коштувати 4-5 доларів. Так само і з виписаними ліками, і з аналізами та ін.

В Ізраїлі діє система сімейних лікарів, тобто терапевтів – спочатку звертаєшся до свого лікаря, а він, якщо потрібно, направляє до вузького спеціаліста.

Всі лікарі мають окремі кабінети, зрідка “кучкуються” кілька фахівців. Такого поняття, як “поліклініка”, тут немає.

Є великі медичні центри – тобто лікарні, при яких є науково-дослідні відділення. Завдяки цьому рівень обслуговування в таких лікарнях дуже високий. Результат системного підходу і наукових досліджень в медицині: Ізраїль посідає останнє місце в світі за рівнем смертності від онкологічних захворювань завдяки ранній діагностиці й передовим методам лікування. Смертність від серцевих захворювань – одна з найнижчих у світі.

У лікарнях все під контролем: у кожній лікарні є відділення “управління ризиками”, співробітники якого постійно і скрупульозно перевіряють всі призначення та їх виконання.

Платити в лікарнях нічого не потрібно, якщо ти працюєш і є платником податку (близько 5% від зарплати).

Але потрібно враховувати, що самостійне звернення в лікарню доведеться сплатити, якщо воно не закінчиться госпіталізацією. Наприклад, якщо людина викликала “швидку” і її привезли в лікарню, обстежили в приймальному покої, але не знайшли причин для госпіталізації, то за все це – поїздку на швидкій та огляд – доведеться заплатити, й чимало. Тільки за “швидку” – доларів 200. Тому її тут викликають лише у справді термінових випадках.

Правда України

comments: