Україна готова відмовитися від Мінських угод, якщо деякі європейські держави доб’ються зняття санкцій з росії в Раді Європи

Павло Клімкін

Україна готова відмовитися від дотримання Мінських домовленостей, якщо деякі європейські держави доб’ються зняття санкцій тиску з Російської Федерації в Раді Європи. Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

«Мене вчора багато хто запитував, як буде Рада Європи (діяти щодо санкцій проти росії, – ред.). Я їм чесно сказав: якщо ви вчините так, як хочуть кілька країн, я того ж дня вийду і скажу, що, по-перше, «Мінська» у нас тепер немає, і, по-друге, його вбили не тільки в Москві, але і ви – послідовно», – заявив голова МЗС журналістам у Брюсселі.

За словами Клімкіна, його позицію почули партнери з Франції, Німеччини, Нідерландів та інших країн.

Нагадаємо, в 2017 році Москва призупинила виплату внеску в бюджет Ради Європи. Згідно зі статутом Ради Європи, якщо до червня цього року російська сторона не відновить виконання своїх фінансових зобов’язань, держава може бути позбавлена репрезентаційних прав в організації. Раніше МЗС України застерегло Раду Європи від поступок Росії і заявило, що організація опинилася в кризі через шантаж РФ.

12 лютого 2015 року учасники програми Тристоронньої контактної групи за підсумками переговорів у Мінську підписали «Комплекс заходів з виконання Мінських домовленостей». Ці домовленості, зокрема, передбачали негайне і всеосяжне припинення вогню в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також відведення важкого озброєння обома сторонами на рівні відстані. Передбачалося також відновлення Україною повного контролю над держкордоном; виведення з Донбасу російських найманців і незаконних збройних формувань і техніки. Клімкін наголосив, що на зустрічах у неділю ввечері та у понеділок уже повідомив про це колег-міністрів з європейських держав.

Водночас Клімкін наголосив, що попри відсутність прямого зв’язку між «Мінськом» та санкційним тиском на РФ у Раді Європи, Україна має підстави для такого кроку. «Якщо зараз, після того як росія почала видавати паспорти (мешканцям окупованої території Донбасу), ви підете на кроки назустріч росії – тоді тотально руйнується взагалі вся логіка того, що ми досі робили», – пояснив він.

Головним лобістом зняття санкційного тиску є Німеччина, яку підтримують французи та низка інших держав. Клімкін підтвердив, що сконцентрувався на переговорах із ними. «Німці це почули, і французи це почули, і голландці. Чи погодилися? Спитайте у них. Але з німецьким міністром ми окремо дуже довго це обговорювали сьогодні», – повідомив Клімкін.

Мережа Правди

comments: