Єврокомісія офіційно запропонувала Україні 1 мільярд євро макрофінансової допомоги

Європейська комісія офіційно запропонувала Україні новий пакет макрофінансової допомоги розміром в один мільярд євро, повідомила прес-служба європейської інституції.

«Сьогоднішня пропозиція щодо четвертого пакету макрофінансової допомоги у розмірі один мільярд євро свідчить про прагнення Європейського союзу бути з народом України», – сказав віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

У грудні 2017 року ЄС повідомив, що припиняє програму співпраці з Україною, оскільки вона не виконала 4 із 21 попередньої вимоги до програми отримання останнього траншу. Тоді Європа не надала Києву 600 мільйонів євро.

Серед невиконаних вимог, як розповідав Радіо Свобода речник представництва ЄС у Києві Давід Стулік, скасування мораторію на експорт лісу-кругляка до Європейського союзу, запровадження автоматичної системи перевірки електронних декларацій, створення кредитного реєстру в НБУ, який би зафіксував перелік кредитів, та реєстру власності компаній.

Під час попередньої програми співпраці з ЄС Україні мали виплатити 1,8 мільярда євро, однак держава отримала дві третини цієї суми.

comments: