Чийгоз: після анексії Криму мене хотіли купити за 3 мільйони доларів

Після анексії Криму підконтрольна Кремлю влада намагалася «купити» теперішнього заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Про це заявив він сам в інтерв’ю українському виданню «Гордон».

«Коли анексія сталася і вони довго намагалися мене купити, я часто згадував цей несподівано теплий прийом на російському кордоні. Думаю, уже у 2012-му була установка, кого з кримських татар «промацувати» щодо зговірливості. Хоча в самому Криму ніколи не зіштовхувався з російськими спецслужбами, але був під постійним наглядом СБУ», – сказав Чийгоз.

Він уточив, що підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксьонов, представник президента Росії на півострові у 2014 – 2016 роках Олег Белавенцев та колишній перший віце-прем’єр Криму Рустам Теміргалієв навесні 2014-го кілька разів запрошували його до себе.

Читайте також: Чому Путін відпустив Чийгоза та Умерова

«Говорили, що готові зі мною співпрацювати: мовляв, [один із лідерів кримськотатарського народу] Мустафа Джемілєв зі своєї позиції не зійде, але у вас не менший авторитет у народі… загалом, дрібні, дешеві протиставлення влаштовували», – розповів Чийгоз.

За словами заступника голови Меджлісу, йому пропонували близько 3 мільйонів доларів.

«Сказали: «Ахтеме-ага, ви – яскрава, шанована особистість серед кримських татар, жорсткий борець, а нам потрібен свій [голова Чечні] Рамзан Кадиров у Криму». Хотіли, щоб я таку роль виконував. І гроші пропонували… Першого разу пропонували приблизно $3 мільйони. Цифру мені особисто Аксьонов і Белавенцев озвучили», – стверджує Чийгоз.

25 жовтня 2017 російська влада звільнила і передала Туреччині заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза, які були засуджені підконтрольними Кремлю кримськими судами. Пізніше вони прилетіли до Києва.

Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

comments: