У Раді зареєстрували законопроект про бюро військової юстиції, створити яке закликав Матіос

У Верховній Раді зареєстрували законопроект про Державне бюро військової юстиції.

Документ, зареєстрований 21 травня, переданий на розгляд керівництва. 

Авторами законопроекту є депутати від фракції «Батьківщина» Андрій Кожем’якін, від «Блоку Петра Порошенка» Марія Матіос та від «Народного фронту» Ігор Лапін. 

Наразі тексту документа на сайті Ради немає. 

Напередодні прес-служба військової прокуратури оприлюднила заяву головного військового прокурора Анатолія Матіоса, у якій він закликав законотворців створити (за аналогом НАБУ) Державне бюро військової юстиції (ДБВЮ). Він заявив, що спільно з головою комітету ВР Андрієм Кожем’якіним підготували законопроект, що передбачає створення Державного бюро військової юстиції. 

За словами Матіоса, серед причин створення ДБВЮ – «стагнація мирного врегулювання на Донбасі, несприйняття військовими розслідування воєнних злочинів цивільним ДБР, проведення фільтраційних заходів із подальшим розслідуванням злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, що вчинені парамілітарними формуваннями й окремими представниками окупаційних адміністрацій».

До повноважень Державного бюро військової юстиції, як вважає Матіос, має відійти розслідування воєнних та пов’язаних із ними злочинів, злочинів, учинених проти військовослужбовців, злочинів, учинених у районі проведення бойових дій та інших. 

Читайте також: «Хочу подивитися в очі депутатам» – ексклюзивне інтерв’ю з директором ДБР Трубою

Очільник нового правоохоронного органу Державного бюро розслідувань Роман Труба заявляв, що має намір запустити бюро до 1 вересня.

comments: