У Дніпрі через протест проти призначення екс-беркутівця в муніципальну поліцію скасували дитяче свято

Міська рада Дніпра погодилася скасувати дитяче свято через акцію протесту «Забань «Беркут!» – проти призначення керівником КП «Муніципальна поліція» екс-керівника дніпропетровського «Беркута» часів Віктора Януковича Андрія Ткаченка. Обидва заходи мали відбутися в один і той самий час 1 червня біля мерії. Про таке рішення 31 травня ввечері поінформували в міській раді й ініціативній групі мітингу.

За даними мерії, сторони «дійшли згоди щодо скасування дитячого свята, яке мало відбутися 1 червня, у Міжнародний день захисту дітей, під стінами муніципалітету».

«Час проведення акції протесту збігається з часом проведення свята. Ми впевнені, що в учасників мітингу вистачить здорового глузду, щоб не допустити провокацій під час своєї акції. Однак ризикувати життям і здоров’ям маленьких містян не можна в жодному разі», – заявили в мерії.

31 травня представники ініціативної групи мітингу повідомили про те, що їхній захід може бути заборонений через плани мерії щодо проведення дитячого свята.

Як зазначив один із координаторів мітингу Олександр Слободенюк, мітинг заплановано на 18:00. В той же час, на тій самій локації, з 17:00 до 20:00 мерія запланувала проведення дитячого свята. Як зазначив активіст, до оголошення планів щодо мітингу про дитяче свято нічого не було відомо. Окрім того, активіст не знайшов у реєстрі громадську організацію «Спілка активної молоді», від імені якої була подана заява на проведення цього свята.

Також 31 травня стало відомо, що колишній керівник міліцейського спецпідрозділу «Беркут» у Дніпрі, який брав участь у подіях на столичному Майдані 2013-2014 року, офіційно призначений директором «КП «Муніципальна поліція» Дніпровської міськради.

Цього дня Андрій Ткаченко поширив звернення до жителів міста, де заявив, що «керував «Беркутом» у Дніпрі», але «ніколи не робив нічого, що могло б загрожувати територіальній цілісності України».

«Коли прийшла війна, я не тікав. Я пішов захищати рідну землю разом із тисячами інших хлопців. Це був мій вибір. Мені вдалося зрозуміти та переосмислити багато речей. Можу сказати напевне: я більше не дозволю використовувати себе у брудних іграх влади проти народу. Із цим покінчено», – заявив новопризначений керівник.

Цими вихідними міський голова Дніпра Борис Філатов заявив, що змінює очільника муніципальної поліції. Замість колишнього бійця «Правого сектору» добровольця Кирила Харахулаха посаду обійме екс-беркутівець Андрій Ткаченко. Попри те, що звинувачень у злочинах проти учасників Революції гідності проти Ткаченка не висували, у соціальних мережах піднялася хвиля критики. 

За даними з сайту мерії, комунальне підприємство «Муніципальна поліція» Дніпровської міської ради створене в липні 2016 року. Основними його завданнями визначено «забезпечення прав членів територіальної громади у сфері благоустрою та громадського порядку». На матеріальне забезпечення підприємства цього року з міського бюджету вже витратили не один мільйон гривень.

comments: