У Дніпрі профспілки мітингували проти нового Трудового кодексу

1 травня у Дніпрі представники незалежних профспілок підприємств провели ходу протесту проти ухваленого в першому читанні Верховною Радою України нового Трудового кодексу. За словами організаторів, акція присвячена Дня праці, 1 травня.

У ній взяли участь кілька десятків людей, зокрема, представники незалежних профспілкових організацій промислових підприємств міста. У руках вони тримали плакати з написами: «Новому ТКУ – ні!», «Ухвалення нового ТКУ – початок боротьби профспілок на вулиці!».

За словами одного з учасників акції, представника незалежної профспілки гірників Олексія Символокова, учасники акції вимагають від Верховної Ради України відмовитись від планів ухвалення в другому читанні Трудового кодексу.

Він вважає, що новий Трудовий кодекс «істотно спрощує процедуру звільнення працівника роботодавцем, яка вже не потребує узгодження з профспілкою, цим порушуються як права найманого робітника, так і права профспілок».

«Цей Трудовий кодекс не відповідає ані інтересам робітників, ані підприємців. Фактично він робиться під державу, під чиновників. Тому ми кажемо: якщо він буде ухвалений і в другому читанні, значить, політичні сили, які за нього проголосують, мають бути бойкотовані суспільством», – зазначив Олексій Символоков.

Учасники акції також наголошували, що вважають 1 травня не «святом миру та шашликів», а «днем боротьби робітників за свої права».

Окрім того, серед вимог учасників акції лунала також вимога погашення боргів заробітної плати на промислових підприємствах міста, зокрема, на «Південному машинобудівному заводі», де, за даними голови незалежної профспілки підприємства Євгена Деркача, утворилась заборгованість за п’ять місяців.

Скандуючи «Банду геть!» та «Олігархів геть від влади!», учасники акції пройшли від парку імені Глоби до будівлі міської ради.

Поліція супроводжувала акцію, охороняючи колону демонстрантів, але не втручалася.

5 листопада 2015 року Верховна Рада в першому читанні ухвалила новий Трудовий кодекс. За це проголосували 258 народних депутатів при необхідних 226. Як йдеться в пояснювальній записці до закону, норми проекту спрямовані на адаптацію трудового законодавства України до Європейської соціальної хартії та інших міжнародно-правових актів, зокрема, Загальної декларації прав людини, Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права, конвенцій і рекомендацій Міжнародної організації праці.

comments: