У Дніпрі переселенці збирають підписи за заселення їх у гуртожитки, відремонтовані коштом ЄС

У Дніпрі переселенці збирають підписи за заселення їх до чотирьох гуртожитків, відремонтованих коштом Європейського Союзу. Відповідну електронну петицію переселенці зареєстрували на сайті президента України.

Згідно з текстом петиції, чотири гуртожитки в Дніпрі були реконструйовані за гроші, виділені Євросоюзом, ще влітку 2016 року, однак заселення досі не розпочате. Вони сподіваються, що президент зможе посприяти пришвидшенню «фактичного заселення» цих будівель.

«До цього часу фактичного поселення ВПО в зазначені гуртожитки не відбулось. На неодноразові звернення/запити на отримання публічної інформації/скарги ВПО органи місцевого самоврядування дають відповіді, більшість із яких не має належного обґрунтування», – йдеться в тексті петиції.

За словами переселенців пільгових категорій, які стоять у черзі на заселення до гуртожитків, проблема виникла через юридичну колізію: будівлі колишніх медичних закладів, реконструйовані під житло для тимчасово переміщених осіб, мають статус нежитлових приміщень. За таких умов заселення в них людей неможливе.

У Дніпровській міськраді Радіо Свобода підтвердили, що з травня 2016 року чотири гуртожитки є комунальною власністю міста і перебувають на балансі КП «Житлосервіс–5», однак через невизначеність правового статусу заселення до них мешканців не відбулось.

За інформацією управління експлуатації житлового господарства міськради, в мерії шукають варіанти зміни статусу приміщень.

«Має бути ухвалене попереднє колегіальне рішення, за яким шляхом іти. Питання вирішить виборний орган – міська рада, який є власником приміщень», – зазначають в управлінні.

2015 року на Дніпропетровщині стартував проект реконструкції коштом Євросоюзу 15 будівель під житло для переселенців із Донбасу. На перетворення будівель старих, занедбаних гуртожитків і закладів охорони здоров’я під житло для переїжджих зі сходу України Європейський союз виділив 1,5 мільйона євро. Це мало вирішити питання з житлом для понад двох тисяч тимчасово переміщених осіб. 

comments: