Україна згодна пропустити через свою територію російські війська з Придністров’я – спецпредставник

Україна згодна пропустити через свою територію російських військових, які з 1992 року перебувають на території сепаратистського регіону Молдови Придністров’я, повідомив Радіо Свобода спеціальний представник України з придністровського врегулювання Віктор Крижанівський.

За його словами, відповідний механізм був розроблений на міжнародній конференції ОБСЄ у 1999 році і затверджений тодішніми президентами України і Росії Леонідом Кучмою і Борисом Єльциним.

«Це питання вже було відпрацьоване, і на сьогодні нічого нового у ньому немає: ми погоджуємось на використання нашої території. Тому що наша принципова позиція така, що російські війська з Придністров’я мають бути виведені, мали бути давно виведені. Ми цьому надамо всіляке сприяння. Проте віце-прем’єр Росії (Дмитро) Рогозін буквально вчора написав у своєму твітері, що Росія цього робити не буде. Тобто у Росії нема готовності виводити звідти свої війська», – зазначив Крижанівський.

У травні 2017 року Конституційний суд Молдови визнав присутність російських військ у Придністров’ї незаконною.

Прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп заявив про можливість проведення переговорів з Україною про виведення військ Росії із Придністров’я через коридор на території України. Цю заяву представник Молдови зробив під час 11-го Київського безпекового форуму 12 квітня 2018 року. Раніше, під час Мюнхенської конференції, Філіп закликав Росію вивести її війська з території Молдови.

Переважно російськомовний регіон Придністров’я ще в радянські часи, в 1990 році, односторонньо проголосив «незалежність» від решти Молдови. Самопроголошеної «незалежності» Придністров’я не визнав ніхто у світі, хоча регіон має істотну підтримку Росії – політичну, економічну і військову.

Після нетривалої війни 1992 року, в якій загинуло близько 1200 людей, Кишинів остаточно втратив контроль над цим регіоном країни. У тій війні на боці сепаратистів узяли участь окремі бійці й цілі підрозділи й частини російської армії зі своїм озброєнням і бойовою технікою.

1992 року за двосторонньою російсько-молдовською угодою на адмінмежі між Придністров’ям і рештою Молдови була започаткована миротворча операція з участю російських і молдовських військ, а також збройних формувань.

Росія ще на саміті ОБСЄ 1999 року у Стамбулі взяла на себе обіцянку вивести свої війська з Придністров’я до 2002 року, але не виконала її. Всупереч цим зобов’язанням і численним закликам і Кишинева, і міжнародної спільноти, Росія тепер відмовляється зробити це і заявляє, що і не виведе, бо «міжнародна ситуація змінилася».

Міжнародні переговори про врегулювання придністровської проблеми відбуваються у форматі 5+2 (Молдова, Придністров’я, Росія, Україна та ОБСЄ плюс спостерігачі від США та ЄС).

comments: