Труба має намір ініціювати зміни до закону про ДБР

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба має намір звернутися до народних депутатів, щоб вони проголосували зміни до закону про ДБР. Про це він заявив під час засідання Ради громадського контролю при бюро.

Причиною такого рішення стали оприлюднені списки переможців конкурсу на 27 керівних посад Держбюро напередодні голосування.

«Немає ні дисциплінарної, ні адміністративної, ні кримінальної відповідальності за це. Зовнішня комісія повинна розуміти, що це постійно чинний орган. Не лише вони обмежуються призначенням 140 осіб. Я впевнений, що ця ситуація є у полі зору народних депутатів. Я у вересні розпочну звертатися до депутатів, щоб проголосували зміни про закон до ДБР», – зазначив Труба.

Зміни до закону, серед іншого, передбачатимуть надання повноважень обрання керівного складу внутрішнім комісіям, куди входять представники ДБР, створення посад оперативних працівників, зміну місця розташування деяких територіальних управлінь та врегулювання повноваження оперативних служб.

У Державному бюро розслідувань тривають конкурси на 701 посаду: 27 – керівних, 219 посад у центральному апараті ДБР і 455 – у семи територіальних управліннях.

18 липня зовнішня комісія оголосила переможців конкурсу на 27 керівних посад у ДБР.

Представництво ЄС в Україні заявило про суттєві порушення прав людини, до яких, як стверджується, причетні деякі кандидати, а також про їхню можливу причетність до корупційних правопорушень і висловило сумніви щодо їхньої доброчесності.

Читайте також: Переможці конкурсу на керівні посади в ДБР: скільки з них доброчесних

25 липня Труба заявив, що звернувся до директора НАБУ Артема Ситника з проханням провести перевірку 27 кандидатів на керівні посади в ДБР, рекомендовані до призначення зовнішньою комісією після проведення конкурсу.

Державне бюро розслідувань – новий правоохоронний орган, створений для розслідування злочинів (у тому числі корупційних, не підслідних НАБУ) високопосадовців, суддів, співробітників Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, екс-президентів та членів уряду.

comments: