Таяні: після безвізу відносини ЄС і України стануть простішими

Голова Європейського парламенту Антоніо Таяні заявляє, що після підписання Угоди про лібералізацію візового режиму між Україною і Європейським союзом відносини між ними будуть простішими.

«Нові правила є добрим сигналом для вашої країни, яка є дуже проєвропейською державою. Нам треба працювати разом задля миру й стабільності на континенті і ваше залучення у цей процес для нас є надзвичайно важливою. Усвідомлюємо, що ситуація нелегка, тому треба працювати старанно. Ви маєте нашу підтримку, але з вашого боку також потрібне потужне залучення. Після цього позитивного рішення відносини України та ЄС будуть простішими», – сказав Таяні після підписання угоди про безвізові відносини для України 17 травня в Страсбурзі.

При цьому керівник Європарламенту зауважив, що оптимістично дивиться на реалізацію плану мирного врегулювання конфлікту на Донбасі в рамках Мінських угод.

Президент України Петро Порошенко, який був присутній на церемонії підписання угоди в Європарламенті, заявив, що це «історичний день для України і для Європейського союзу».

«Україна повертається до європейської родини і каже остаточне «прощавай» радянській та російській імперіям. Ми рішуче налаштовані до реформування нашої країни, бо тільки для безвізового режиму ми впровадили 144 реформи. Ми рішуче налаштовані продовжувати цей шлях», – заявив Порошенко у Страсбурзі.

Подякувавши Європарламенту, Єврокомісії і Раді ЄС за підтримку, Порошенко зазначив, що це дуже важливо у часи агресії проти України. «Я завжди кажу, що війна не є підставою для невпровадження реформ. Тож дуже ціную підтримку України з боку Європейського парламенту в ці важкі часи, коли українці обороняються від російської агресії», – заявив президент.

17 травня у будівлі Європарламенту в Страсбурзі відбулася церемонія підписання документу щодо надання безвізового режиму подорожей до Євросоюзу для громадян України. Рішення підписали президент Європейського парламенту і представник мальтійського головування в Раді ЄС, міністр внутрішніх справ і національної безпеки Мальти Кармело Абела.

Після підписання законодавчий акт має бути оприлюдненим в Офіційному журналі ЄС і фактично набере чинності орієнтовно 11 червня.

Угода про лібералізацію візового режиму поширюватиметься на всі країни ЄС, окрім Великої Британії та Ірландії, а також діятиме в країнах шенгенського простору, що не входять в ЄС: Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейні та Швейцарії.

comments: