Суд в анексованому Криму продовжив арешт 4 фігурантам справи «Хізб ут-Тахрір»

Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя на два місяці продовжив запобіжний захід фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

Сервер Зекір’яєв, Марлен Асанов, Ернес Аметов і Мемет Белялов залишаться в СІЗО до 9 жовтня, повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода Крим.Реалії.

За словами дружини Марлена Асанова – Айше, доводи обвинувачення були незмінними.

«На мій подив, суд був відкритим – пустили найближчих рідних. Слова прокурора і судді ми вже за цей час вивчили на пам’ять, всі доводи повторювалися точнісінько, що вони «особливо небезпечні злочинці, які загрожують суспільству». Тому навіть під домашній арешт їх не можна відпустити. Чоловік дуже добре сказав у суді, що на простих людей вішають образ терористів, хоча насправді терористи – ті, хто садить за безпідставними обвинуваченнями в тюрми», – каже Айше Асанова.

Читайте також: Едем Семедляєв: «На кримськотатарський народ хочуть повісити ярлик терористів»

Вона додала, що у чоловіка почалися проблеми з зубами.

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес Аметов. ФСБ інкримінує їм участь у забороненій у Росії, а тепер фактично і в анексованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

На території України, якій належить Крим, організація діє легально. Міжнародне право забороняє насаджувати на окупованих територіях право країни-окупанта.

comments: