Ситуацією у східних державах-сусідах цікавиться весь Євросоюз – Ган

Європейський комісар із політики сусідства й переговорів щодо розширення Йоганнес Ган заявляє, що проведення наступного саміту Східного партнерства восени у Брюсселі є доказом того, що відносини з сусідами на східних кордонах співдружності важливі не лише для держав-членів, на кшталт Польщі, Чехії чи країн Балтії, а й для всього ЄС.

«Саміт Східного партнерства відбудеться у листопаді вперше у Брюсселі. Це не означає, що тепер ми не так зацікавлені у цій ініціативі, як колись. Навпаки, той факт, що саміт відбудеться у Брюсселі, – це підтвердження того, що не лише східні європейські держави-члени ЄС дуже залучені до тих подій, що відбуваються на сході, але й всім 28 державам-членам цікаві ситуація та розвиток подій в державах Східного партнерства. Тож Брюссель для проведення саміту був вибраний саме з цією метою», – сказав єврокомісар.

Ган також повідомив, що вже йде підготовка пакету 20 дуже конкретних досягнень на період до 2020 року.

«Це свідчення того, що не просто бігаємо з одного саміту на інший, а що й у нас на думці є великі результати, щодо яких кожні два роки ми підбиваємо підсумки прогресу в реалізації проектів, скажімо, у сфері транспорту, енергетичної ефективності, охорони довкілля чи міжлюдських контактів», – заявляє представник Єврокомісії.

Саміт ініціативи «Східного партнерства», яка з одного боку, об’єднує 6 східноєвропейських країн, включно з Україною, а з іншого – із Євросоюзом, запланований у Брюсселі на 24 листопада цього року.

Всі попередні саміти цієї багатонаціональної платформи проводилися у столицях країн, які на той час головували у Раді Євросоюзу. В 2009-му саміт лідерів Східного партнерства відбувся у Празі, у 2011-му – у Варшаві, в 2013-му саміт приймав Вільнюс, а останній 2015 року пройшов у столиці Латвії Ризі.

З 1 липня до 31 грудня цього року замість Великої Британії, яка через «брекзит» відмовилася від свого головування в Раді Європейського союзу, керівництво Радою ЄС перейде до Естонії. 

comments: