Російський омбудсмен обіцяє 12 вересня надати довідки про здоров’я Сенцова і Балуха – Денісова

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова пообіцяла у середу, 12 вересня, надати медичні довідки про стан здоров’я українських політв’язнів Олега Сенцова і Володимира Балуха, написала український омбудсмен Людмила Денісова у Facebook.

«Документи підпишуть незалежні експерти у сфері охорони здоров’я після повного огляду хлопців, які голодують 121 і 177 день відповідно», – зазначила Денісова.

Також, за її словами, під час розмови попросила Москалькову посприяти зустрічі заарештованих у Криму активістів Зекір’яєва, Салієва та Ібрагімова із сім’ями.

«Сервер Зекір’яєв, Сейран Салієв та Тімур Ібрагімов. Хлопців утримують у Сімфоропольскому СІЗО. За рік батьки так і не побачилися з синами, а дружини – з своїми чоловікам. Тож я попросила Уповноваженого в РФ посприяти цим зустрічам», – написала Денісова.

Крім того, згідно з повідомленням, Денісова і Москалькова мають намір повторити спробу синхронного візиту до Володимира Балуха та Кирила Вишинського.

18 червня у Москві відбулася зустріч омбудсманів України і Росії Людмили Денісової і Тетяни Москалькової. По її завершенню Тетяна Москалькова розповіла журналістам, що домовилася з Денісовою про взаємне відвідування режисера Олега Сенцова в російській колонії та журналіста Кирила Вишинського в Херсоні. 

Раніше в червні під час телефонної розмови президент України Петро Порошенко і президент Росії Володимир Путін домовилися, що найближчим часом омбудсмени України і Росії Денісова і Москалькова відвідають українців і росіян, ув’язнених в обох країнах. Однак ці домовленості були зірвані.

Міністерство закордонних справ України вкотре закликало міжнародних партнерів посилити тиск на Москву для звільнення утримуваних нею українців Володимира Балуха і Олега Сенцова, які голодують на знак протесту.

14 травня засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в російських в’язницях.

За словами адвоката Дмитра Дінзе, здоров’ю українця завдано незворотної шкоди, Сенцову важко вставати з ліжка.

Засуджений в анексованому Росією Криму Володимир Балух продовжує безстрокове голодування, яке він оголосив 19 березня 2018 року. Кримська правозахисна група з посиланням на адвоката Ольгу Дінзе, яка відвідала свого підзахисного в СІЗО Сімферополя після судового засідання, повідомила, що Балух вживає знеболювальні препарати через сильний біль.

comments: