Путін заявив, що Севастополь «юридично завжди був у складі Росії»

Президент Росії Володимир Путін на зустрічі з мером Москви Сергієм Собяніним 22 жовтня заявив, що український Севастополь «юридично завжди був у складі Росії».

«Він був містом центрального підпорядкування і навіть при передачі – незаконній передачі – Криму зі складу РРФСР до складу Української РСР. Незаконної, тому що рішення було прийнято Президією Верховної Ради РРФСР, України, а потім затверджено Президією Верховної Ради СРСР. А згідно із законом потрібно було затверджувати Верховними Радами республік і Верховною Радою СРСР. Але навіть при цьому незаконному, по суті, процесі про Севастополь просто забули, і він не передавався зі складу РРФСР до складу України. Так що формально і юридично він завжди був у складі Росії», – стверджує російський президент.

На цю ж тему: Антологія сучасної кримської міфології

Тодішню Кримську область було передано у 1954 році від РРФСР до УРСР указом Президії Верховної Ради СРСР зі згодою верховних органів влади обох республік. Того ж року Верховна Рада СРСР затвердила це рішення законом, яким внесла зміни про належність Криму Українській РСР до Конституції СРСР. Також 1954 року Верховна Рада РРФСР вилучила з конституції республіки згадку про Кримську область. Таким чином, перелічені Путіним законодавчі вимоги, зокрема, затвердження Верховними Радами СРСР і РРФСР, були, всупереч його твердженням, виконані.

Президія Верховної Ради РРФСР іще 1948 року ухвалила вивести Севастополь зі складу Кримської області як місто республіканського підпорядкування. Але це так і не було затверджено належним чином рішеннями Верховної Ради РРФСР і змінами до Конституції РРФСР, де Севастополь залишився частиною Кримської області. Таким чином, місто було передане УРСР 1954 року разом зі всією Кримською областю, як вона була визначена в Конституції (Основному законі) РРФСР.

Статус Севастополя був остаточно закріплений у нових конституціях радянських республік 1978 року: він був зазначений як місто республіканського підпорядкування в Конституції УРСР і відсутній у переліку таких міст у Конституції РРФСР.

Читайте також: Майже половина українців вважають реальним повернення Криму – опитування

Росія анексувала Крим після «референдуму» у березні 2014 року. Результати «плебісциту» не визнані Україною, міжнародними організаціями та більшістю країн світу.

comments: