Прем’єр готовий захистити журналістів – Гройсман прокоментував доступ ГПУ до телефонів розслідувачів

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман прокоментував дозвіл суду на доступ слідчих Генпрокуратури до інформації з телефонів журналістів-розслідувачів і висловив готовність захистити представників ЗМІ.

«Хочу сказати всім українським журналістам, що на позицію уряду і мене особисто у вашому захисті ви можете розраховувати», – заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час форуму «Ялтинська економічна стратегія» (YES) у Києві 15 вересня, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Я не можу давати оцінку тим розслідуванням, які ведуться. І я думаю, що публічна інформація генерального прокурора, або тих, проти кого ведуться ці розслідування, вона може бути відкритою», – сказав Гройсман, відповідаючи на запитання модератора, відомого журналіста британської ВВС Стівена Сакура.

Водночас, на думку прем’єр-міністра України, запобіжником, зокрема, і від порушення прав журналістів може стати Спеціальний антикорупційний суд.

«Антикорупційний суд, він теж дасть можливість, якщо неправомірно застосоване право до будь-кого, щоби за це несли покарання ті, хто наділені владними повноваженнями», – заявив Гройсман.

27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону журналістки Радіо Свобода, головного редактора програми журналістських розслідувань програми «Схеми» Наталки Седлецької.

В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року і до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

Радіо Свобода висловило обурення цією ухвалою. Редакція програми «Схеми» виступила із заявою, в якій засудила тиск на Наталку Седлецьку. Слідом із заявами про наступ на свободу слова та засудженням порушеного права журналістів на захист джерел виступили колеги по цеху, українські й міжнародні організації, серед яких, зокрема, «Репортери без кордонів», нью-йоркський «Комітет із захисту журналістів», Європейська комісія, Парламентська асамблея Ради Європи. Седлецька через суд вимагає скасувати ухвалу.

5 вересня журналістка Крістіна Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України дозвіл на доступ до інформації і з її телефону.

У Генпрокуратурі запевняють, що дані з телефонів журналісток необхідні слідству для розслідування «за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю».

 

comments: