Представники «нормандської четвірки» у Берліні говорили про миротворців ООН для Донбасу – МЗС

Керівники політичних департаментів зовнішньополітичних відомств країн «нормандської четвірки» сьогодні у Берліні домовилися продовжити роботу над визначенням базових принципів миротворчої операції на Донбасі, повідомляє прес-служба МЗС України про підсумки першої зустрічі політдиректорів 26 липня.

Зазначається, що учасники зустрічі обговорили майбутню миротворчу операцію за мандатом ООН, яка має сприяти виконанню Мінських домовленостей та відновленню суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей.

«Попри існування істотних розбіжностей з російською стороною, представники України, Німеччини, Франції та Росії домовилися продовжити роботу над визначенням базових принципів миротворчої операції у зоні конфлікту», – йдеться у повідомленні.

У МЗС акцентували, що для української сторони, серед іншого, залишається принциповим, що мандат майбутньої операції має поширюватися на всю тимчасово окуповану територію, включно з державним українсько-російським кордоном у зоні конфлікту, передбачати виведення іноземних збройних формувань, військової техніки і найманців, а також сприяти встановленню миру в регіоні.

Читайте також: США наполягають на масштабній миротворчій місії ООН на Донбасі – Волкер

До складу «нормандської четвірки» входять чотири країни: Україна, Німеччина, Франція та Росія.

Раніше статс-секретар – заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін заявляв, що політдиректори країн «нормандської четвірки» (Україна, Німеччина, Франція, Росія) обговорять запропонований Москвою референдум на Донбасі. Чи порушувалося це питання на зустрічі у Берліні наразі невідомо.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули понад 10 тисяч людей.

Росія, яка подала до Ради безпеки ООН пропозицію щодо сил організації на Донбасі, домагається, щоб ці сили дислокувалися тільки поблизу лінії контакту в місцях, де працюють спостерігачі ОБСЄ, і мали за завдання тільки охорону цих спостерігачів.

Україна і її західні союзники відкинули такі обмеження і наполягають, що ці сили повинні працювати на всій окупованій території Донбасу, включно з неконтрольованою нині ділянкою українсько-російського кордону, і мати широкий миротворчий мандат.

Крім того, Київ і Захід відкидають будь-яке узгодження подробиць можливої місії ООН із бойовиками, які не є стороною мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу. Обговорення можливості та умов розміщення сил ООН на окупованій території Донбасу все ще обговорюється.

comments: