Порошенко: Україна як ніколи близька до появи власної помісної церкви

Президент України Петро Порошенко заявляє, що Україна сьогодні як ніколи близька до появи власної автокефальної помісної церкви. Таку заяву Порошенко зробив 17 квітня під час екстреної зустріч із лідерами фракцій парламенту.

«Я, як президент, вирішив звернутися до Вселенського патріарха, його всесвятості, з проханням про надання томос про Українську помісну автокефальну церкву. Просив би вас, шановні колеги, щоб і парламент підтримав це звернення і зробив це якнайшвидше. Якщо буде це рішення парламенту, з вашого дозволу, я це рішення, звернення президента, церковних ієрархів передам його всесвятості Вселенському патріарху, щоб його найближчим часом розглянули і ухвалили відповідне рішення», – сказав президент.

Він висловив сподівання, що це рішення буде ухвалене до 1030-ї річниці хрещення України-Русі (влітку 2018 року).

При цьому президент наголосив, що єдина православна помісна церква не стане державною. «Відділення церкви від держави продовжить існувати. Всі віряни мають і матимуть право вільно обирати собі як конкретний храм, так і церковну юрисдикцію. Також хочу наголосити: ті, хто захоче залишитися в тій церкві, яка збереже єдність з Російською православною церквою, також зберігають за собою гарантоване право власного вибору. У цьому питанні будь-який примус чи заборона є абсолютно неприпустимим. Це моя тверда позиція», – сказав президент.

Він також закликав український народ «підтримати ієрархів, підтримати президента, парламент і набути єдину помісну православну українську церкву».

У вересні 2016 року президент Петро Порошенко заявляв, що результати опитувань показують зростання кількості православних українців, які хочуть «мати єдину помісну автокефальну українську церкву».

При цьому у виступі в парламенті президент тоді заявляв, що «автокефалія абсолютно ніяк не означає появи державної церкви».

З опитування Інституту соціології НАНУ, проведеного в 2016 році, випливало, що 21,3% українців підтримують створення єдиної помісної православної церкви державою, а 35,7% опитаних вважають, що цим мають займатися самі віряни. У той же час 32% респондентів упевнені, що об’єднання церков обмежуватиме право на вибір конфесії, і 21,7% українців вважають, що «не варто звертати уваги на заклики розкольників і єретиків».

 

 

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Створення єдиної української помісної церкви є неминучим – прем’єр-міністр Гройсман

Кому служать священики Московського патріархату?

СБУ в Запоріжжі вилучила зброю у представників пов’язаної з УПЦ (МП) організації «Радомир»

Архіви України: чекісти контролювали вибори патріарха РПЦ

Що нам робити з «канонічним» Московським патріархатом?

comments: