Порошенко обіцяє підписати закон про заборону «георгіївської стрічки»

Президент України Петро Порошенко обіцяє одразу підписати закон про заборону виготовлення і публічного використання так званих «георгіївських» стрічок і запровадження за це адміністративної відповідальності, щойно документ надійде з парламенту. Про це петро Порошенко повідомив під час заходів, присвячених Дню пам’яті жертв політичних репресій, на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

За його словами, «георгіївська стрічка» – це не є символіка Другої світової. «Ця символіка – символ агресії проти України 2014-2017 років. Тому що обвішані цими стрічками бойовики вбивають наших воїнів кожного дня і ночі, і прямо зараз, поки ми тут, вони теж цілять в українських воїнів», – наголосив Порошенко.

Порошенко нагадав, що парламентська асамблея ОБСЄ 8 років тому ухвалила резолюцію про тотожність нацистського та сталінського режимів. Саме тому, за його словами, в Україні проходить декомунізація. Він наголосив, що «комуністичним ідолам немає і не буде місця в нашій країні».

«До речі, і без підконтрольних КДБ-ФСБ соціальних мереж мій український народ теж здатний прожити», – додав глава Української держави.

16 травня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки». Документ передбачає, що публічне використання, демонстрація або носіння «георгіївської стрічки» передбачає накладення штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850–2550 гривень). За повторні такі дії передбачений штраф до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 гривень) або адміністративний арешт на строк до 15 доби з конфіскацією стрічки чи її зображення.

15 травня Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти низки російських компаній, згідно з яким в Україні буде заблоковано доступ до російських соціальних мереж «ВКонтакте», «Одноклассники», ресурсів Yandex, Mail.ru. 17 травня цей указ набув чинності.

comments: