Порошенко заявив про готовність внести зміни до Конституції щодо кримськотатарської автономії

Президент Петро Порошенко заявив про готовність внести зміни до Конституції України в частині створення кримськотатарської автономії в Криму. Про це він сказав у неділю на прес-конференції у Києві.

«Вважаю, що це було помилкою, що за 23 роки до початку російської анексії Криму українська влада не змогла забезпечити відповідний статус автономії кримських татар. Я готовий внести кілька змін до Конституції, в тому числі з питань кримськотатарської автономії. Якою буде формат цієї автономії? Мені повинна запропонувати конституційна комісія, в якій (робочій групі – ред.) беруть участь представники Меджлісу кримськотатарського народу», – сказав Порошенко.

Він також висловив сподівання, що це питання буде врегульоване найближчим часом.

«Тягнути з цим не треба. Затримки нема за президентом. Дуже важливо знайти – 300 голосів у залі (Верховної Ради – ред.)», – додав президент.

Керівництво Меджлісу кримськотатарського народу наполягає на змінах до Конституції України щодо перетворення Криму в Кримськотатарську автономну республіку. Наразі в Конституції України вказується, що Автономна республіка Крим є невід’ємною складовою частиною України.

Конституційна комісія України 11 травня вирішила створити робочу групу, яка розроблятиме поправки і доповнення до Конституції України в частині Автономної республіки Крим. Перше засідання робочої групи призначене на 22 травня.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

comments: