Поліція залучить військових Нацгвардії до охорони «Маршу рівності» у Києві

Національна поліція України посилить охорону під час «Маршу рівності» у Києві 18 червня, зокрема залучить до цього військовослужбовців Національної гвардії і громадські організації.

За попередньою інформацією, цього року символічним маршем пройдуть до п’ять тисяч учасників. «Це вдвічі більше, ніж у 2016 році. Зважаючи на це, столична поліція посилить заходи безпеки», – йдеться в повідомленні поліції Києва.

«Кожен в нашій державі має право на висловлювання власної думки та позиції, право на мирне зібрання. Тож ми готові до спілкування як із організаторами, так із опонентами маршу. Водночас будь-яка провокація буде рішуче припинена і діям правопорушників надана правова оцінка», – заявив керівник поліції Києва Андрій Крищенко на зустрічі з представниками посольств.

За його словами, з метою запобігання можливим терористичним актам і попередження злочинів до території, де буде проходити марш, поліція обмежить доступ. «Проте ми встановимо достатню кількість пропускних пунктів із металевими рамками, щоб створити вільний прохід представникам ЗМІ, дипломатичних місій та громадських організацій», – сказав керівник столичних поліцейських.

Раніше 15 послів закликали поліцію і владу Києва підтримати й захистити право ЛГБТІ й тих, хто їх підтримує, на проведення «Маршу рівності», який планується на 18 червня в столиці України.

У спільній заяві посли Австрії, Бельгії, Канади, Данії, ЄС, Фінляндії, Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Норвегії, Швеції, Швейцарії, Великої Британії та США висловили сподівання на мирне проведення такої акції в столиці України й інших містах.

У серпні минулого року під час «Маршу рівності» за права ЛГБТ в Одесі, який відбувся попри заборону Одеського окружного адміністративного суду, поліція повідомила про затримання 20 людей, які намагалися завадити проведенню маршу.

12 червня 2016 року в центрі Києва «Марш рівності» відбувся без інцидентів, але із залученням значної кількості поліцейських.

За даними Міжнародної асоціації лесбійок і геїв (ILGA), напади на лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерів усе ще поширені в багатьох країнах, крім того, одностатева сексуальна активність залишається злочином у 72 країнах.

 

comments: