Поклонська заявляє про відсутність у неї українського громадянства

Наталія Поклонська, яку в Росії вважають депутатом Державної думи, нижньої палати парламенту цієї країни, заперечує наявність у  неї українського громадянства.

За словами Поклонської, «указ» про позбавлення її громадянства України підписав ще Віктор Янукович, який, як стверджує вона, у той час (21 березня 2014 року) «перебував у Ростові (Ростов-на-Дону в Росії — ред.) і був легітимним президентом (України — ред.)».

20 жовтня українська влада повідомила, що жодне з відомств країни не посилало запитів на позбавлення Поклонської громадянства.

До анексії Росією Криму Наталія Поклонська працювала в органах прокуратури України. Навесні 2014 року, після окупації українського Криму, встановлена там Москвою російська влада призначила її «прокурором» півострова. Вона ініціювала заборону діяльності Меджлісу в Росії, а також фактично і в окупованому українському Криму, у 2016 році.

Наразі Поклонську в Росії вважають депутатом Державної думи. Вона була незаконно «обрана» до російського парламенту в українському Криму на псевдовиборах, які влаштувала Москва на окупованому півострові. Україна і Захід не визнали цього «обрання». Крім того, згідно з російським законодавством, яке Москва насаджує і на окупованій території України, у Криму, з двома громадянствами в російський парламент обиратися не можна.

В Україні щодо Наталії Поклонської порушили дві кримінальні справи: про державну зраду і про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Вона також перебуває у санкційних списках ЄС і ще низки окремих країн, зокрема Австралії, Швейцарії, Ліхтенштейну чи Норвегії.

Верховна Рада України визнала Віктора Януковича 22 лютого 2014 року таким, що самоусунувся від виконання конституційних обов’язків президента. На такий крок парламент пішов після того, як Янукович порушив свою угоду з опозицією: зникнувши з Києва, він оприлюднив відеозвернення, в якому заявив, що не буде підписувати законів, які Верховна Рада ухвалила на виконання цієї угоди.

Україна не визнає російського громадянства, яке Москва примусово нав’язала мешканцям Криму, громадянам України, після окупації українського півострова. Усі вони, крім тих, хто легально оформив вихід із українського громадянства, залишаються громадянами України, незалежно від наявності в них на руках документів про це громадянство.

comments: