Парубій: зараз обговорюється концепція законопроекту щодо реінтеграції Донбасу

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявляє, що нині обговорюється концепція законопроекту щодо реінтеграції непідконтрольних Україні територій Донбасу, текст документа поки не готовий. 

«Наразі обговорюється сама концепція, і це правильний підхід, щоб на початковому етапі можна було вже визначити головні позиції, які будуть у цілому узгоджені», – зазначив він, додавши, що цю концепцію представив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов.

За словами Парубія, серед обговорюваних позицій – зміна статусу, визнання окупованих територій формально окупованими територіями і найголовніше – визначення юридичних передумов для «ведення бойових дій і військових операцій, щоб цей закон давав таке законодавче право для головнокомандувача, для РНБО».

Раніше сьогодні Парубій заявив, що законопроект про реінтеграцію окремих районів Донбасу одразу після реєстрації запропонують включити до порядку денного. За його словами, це станеться найближчим часом. 

Минулого тижня президент України Петро Порошенко повідомив про доручення розробити законопроект щодо реінтеграції окупованих територій Донбасу, який передбачатиме низку заходів із повернення їх під контроль України. За його словами, законопроект базується на умовах, закріплених в Мінських домовленостях.

15 червня стало відомо, що учасники круглого столу в апараті РНБО в цілому підтримали законопроект «Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей». Як повідомила прес-служба РНБО, в обговоренні взяли участь експерти, які спеціалізуються на зовнішньополітичних, безпекових та оборонних питаннях, а також представники органів державної влади.

Перед цим, 13 червня, секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту України від гібридної війни, яку веде Росія. За словами Турчинова, чинне українське законодавство передбачає два основні випадки, коли дозволяється бойове застосування Збройних сил – це оголошення війни й антитерористичної операції.

Секретар РНБО також наголосив, що на законодавчому рівні потрібно визначити засади державної політики щодо звільнення окупованих територій Донбасу.

comments: