Місія США в ОБСЄ вимагає від Росії припинити придушення інакомислення в Криму

Тимчасовий повірений у справах США при Організації з безпеки і співпраці в Європі Гаррі Каміан у Постійній раді ОБСЄ висловив співчуття у зв’язку з грубими порушеннями прав людини в анексованому Криму, в тому числі у зв’язку з вироком кримськотатарському активістові Сулейману Кадирову.

Каміан зазначив, що США повторює свої заклики до Росії припинити придушення інакомислення в Криму і надати доступ до півострова міжнародним спостерігачам за правами людини.

«Ми стурбовані дворічним умовним вироком і забороною на громадянську активність, винесеним 1 березня Сулейману Кадирову, у відповідь на повідомлення в соціальній мережі, в якому мовиться, що Крим – це Україна. Ми також стурбовані повідомленнями про те, що окупаційна влада чинить тиск на населення для участі в незаконних виборах, які вони мають намір провести пізніше цього місяця», – заявив Каміан.

Повний текст виступу Каміана, який мав місце 8 березня, оприлюднений на сайті Місії США в ОБСЄ.

28 лютого російський прокурор запросив три роки умовно і заборонив займатися публічною діяльністю Сулейману Кадирову. Сам Кадиров стверджує, що кримінальна справа – це провокація спецслужб у відповідь на його активну громадянську позицію і правозахисну діяльність.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели проти неї низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

 

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

comments: