МЗС направило Москві ноту протесту через відвідування Криму делегацією Росії

МЗС України висловив ноту протесту у зв’язку з відвідуванням анексованого Криму російською делегацією.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з черговою незаконною поїздкою до Автономної Республіки Крим, яка є суверенною територією України, тимчасово окупованою Російською Федерацією, групи високопосадовців держави-окупанта на чолі з головою Ради Федерації Федеральних зборів Російської Федерації Валентиною Матвієнко», – йдеться в повідомленні прес-служби українського міністерства.

У МЗС підкреслили, що це є грубим порушенням українського законодавства і міжнародного права.

Крім того, в міністерстві зазначили, що такі «візити» керівництва Росії розглядаються як демонстративне нехтування Кремлем державним суверенітетом України, Статутом ООН, резолюціями Генеральної асамблеї ООН, Бакинською декларацією та резолюціями Парламентської асамблеї ОБСЄ.

У зв’язку з цим, як заявляють в українському дипломатичному відомстві, Міністерству закордонних справ Росії передана відповідна нота протесту.

Після незаконної анексії Росією українського Криму МЗС України неодноразово висловлював ноту протесту через візити на півострів російських політиків. 

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

comments: