Лещенка викличуть до Генеральної прокуратури та, ймовірно, вручать підозру – Луценко

Народного депутата Сергія Лещенка викличуть до Генеральної прокуратури та, ймовірно, вручать підозру, повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

«Наше слідство в справі Burisma є незалежним, неполітизованим та об’єктивним… Народного депутата Лещенка буде викликано слідством, йому буде поставлено запитання і, ймовірно, вручено підозру про розголошення даних досудового слідства стосовно так званої «чорної каси» Партії регіонів, що призвело до втручання в американські вибори з української території», – сказав Луценко.

Як стверджував генпрокурор, справу проти компанії Burisma члена урядової команди Януковича Миколи Злочевського щодо ймовірного відмивання коштів закрили до початку його роботи на посаді генерального прокурора, тобто до травня 2016 року. Раніше ГПУ повідомляла, що справу Burisma Holding про незаконне збагачення і відмивання коштів закрили 1 листопада 2016 року через відсутність ознак злочину.

У Burisma працював консультантом Гантер Байден, син екс-віце-президента США та можливого конкурента Дональда Трампа на майбутніх президентських виборах Джозефа Байдена.

2 травня 2019 року газета The New York Times написала, що команда президента США Дональда Трампа підштовхувала Луценка до розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена, сина екс-віце-президента Джо Байдена, щоб використовувати це проти Байдена-старшого.

10 травня видання повідомило, що приватний адвокат Трампа Роберт Джуліані заявив про намір вирушити в Київ для зустрічі із новообраним  Зеленським, щоб переконати продовжити розслідування, яке може принести користь Трампу.

У той день Джуліані в ефірі телеканалу Fox News заявив, що скасовує свою раніше заплановану поїздку до України, аби не опинитися «серед ворогів Трампа». Він зокрема згадав Лещенка, назвавши його «паном, який оприлюднив «чорну книгу», що виявилася підробною».

Джуліані заявляє про спроби Демократичної партії США, від якої балотувалася опонентка його клієнта Гіларі Клінтон, отримати в Україні інформацію, яка б нашкодила кампанії Трампа і вплинула на результати виборів президента США 2016 року.

Йдеться про так звану «чорну бухгалтерію» «Партії регіонів», у якій містилися зокрема дані про те, що Пол Манафорт отримував гроші від режиму Віктора Януковича та російських олігархів, займався незареєстрованим лобізмом і відмивав гроші через офшорні компанії.

Новина доповнюється…

comments: