Лавров звинуватив Австрію в дискримінації кримських журналістів

Міністерство закордонних справ Росії викликало тимчасового повіреного в справах Австрії через відмову Відня у видачі віз кримським журналістам, повідомив 3 листопада очільник російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров.

За його словами, австрійська сторона відмовила журналістам кримських засобів інформації, які були зареєстровані ОБСЄ як учасники наради «Роль вільних ЗМІ у всеосяжному підході до безпеки».

«Це неприйнятна ситуація, коли журналісти, які живуть у республіці Крим і Севастополі, зазнають дискримінації і колективного покарання за свій вибір, який вони зробили усвідомлено в 2014 році», – сказав Лавров.

Обставин відмови він не навів.

Росія вважає, що включила Крим до свого складу на підставі так званого «референдуму», який провела в березні 2014 року після фактичної окупації півострова.

Європейський союз, як і майже вся міжнародна спільнота, не визнає цього і попереджає, що мешканці Криму, як і до окупації, мають звертатися по візи тільки до консульських установ країн ЄС в Україні; тим, хто звертається на території сусідньої з Кримом Росії, відмовляють, якщо тільки їм не вдається приховати своє кримське походження.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

comments: